Az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe (pmi) augusztusban az előzetes adatok 45,3 pontos olvasatánál is gyengébb, 45,1 pont lett - jelentette a Markit. Ez még mindig némi előrelépést jelent a júliusi 44,0 pontos hároméves mélyponthoz képest, ám továbbra is az ipari teljesítmény rohamos csökkenésére utal (az 50 pont választja el a bővülést a zsugorodástól). A felülvizsgálat során a termelési alindexet rontották le még erőteljesebben.

Az európai valutablokk perifériáján ugyan már közel egy éve közelebb vannak a mutatók a 40-hez, mint az 50-hez, ám a magországok teljesítménye sokáig a stagnálás közelében tartotta az országcsoport egészét. Néhány hónapja azonban Németország és Franciaország iparában érezhetővé vált az euróválság, többek között éppen a periféria keresletének hűlésén keresztül. Az eurózónában egyedül Írország folytatja sikerszériáját, miközben Görögországban már három, Spanyolorszában másfél, Olaszországban egy, Németországban pedig fél éve zsugorodik folyamatosan a válság utáni fellendülésben legnagyobb szerepet játszó szektor. A Markit közgazdásza, Rob Dobson szerint a feldolgozóipar teljesítménye a harmadik negyedévben is lefelé fogja húzni az eurózóna GDP-jét, ami bizonyossá teszi a recessziót; az elemzők most arra számítanak, hogy a második negyedéves 0,2 százalékos éves csökkenésre kell ismét számítani.

Korábban az ázsiai pmi-k sem okoztak túl örömet. A vasárnap bejelentett hivatalos kínai ipari konjunktúrindex után a kisebb, magánkézben lévő vállalatok felé torzító HSBC-Markit pmi is a helyzet romlását mutatja. A júliusi 49,3 pont, illetve a gyorsbecslés 47,8 pontja helyett 47,6 pont lett az augusztusi mutató; ezzel már tíz hónapja mutat csökkenést a kisebb kínai cégeket közvető konjunktúramutató, és különösen nagy aggodalmakat kelthet a politikai tisztújításokra készülő pekingi politikai vezetésnél, hogy a foglalkoztatási mutató arra utal, hogy gyorsultak az elbocsátások. A világgazdaság egyfajta indikátoraként működő, exportorientált tajvani és dél-koreai feldolgozóipari mutatók is zsugorodásra utaltak: Tajvanban júliushoz képest jelentősen romlott, Dél-Koreában viszont kis mértékben javult a helyzet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!