Borúsan indult a hét Európában

A vezető európai részvénypiacok többségükben gyengüléssel kezdték a hetet; a pénzintézetek és a nyersanyagokkal kapcsolatos társaságok veszítették a legtöbbet.
NAPI, 2009. augusztus 10. hétfő, 11:28
Fotó:

A banki papírok a legrosszabbul teljesítő részvények között szerepelnek. A Lloyds több százalékos esése mögött a Sunday Times értesülése állhat, ami szerint a bank több milliárd forntos részvénykibocsátást tervez. Az UBS is olcsóbb lett, miután az amerikai adóhatósággal folytatott vitája a jelek szerint tovább húzódik. A Deutsche Bank viszont enyhén emelkedett, miután kínai leánybankja az elemzői várakozásokkal összhangban alakult. A biztosítók viszont a jobbak között vannak.

Az olaj árcsökkenése az energiaiparban éreztette hatását, a BP, a Royal Dutch Shell és a Total egyaránt olcsóbb lett. A bányacégek között a Rio Tinto árfolyama csökken, miután a kínai hatóságok kémkedési ügyben indítottak nyomozást a világ második legnagyobb acélércet bányászó társaság ellen. Az egész szektor gyengül ugyanakkor.

Egyébként a délelőtt folyamán közzétett Sentix befektetői hangulatindexe 12 hónapos csúcsot mutat a bizakodást illetően. A mutató mínusz 31,3 pontról mínusz 17 pontra emelkedett. Az elemzői várakozások azonban ennél is jobb, mínusz 5,5 és plusz 8 pont közötti értéket valószínűsítettek. Délelőtt fél tizenkettő előtt a londoni Footsie 0,4, a frankfurti DAX 0,7, a párizsi CAC 40 pedig 0,5 százalékkal gyengül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK