Az euró/dollár keresztárfolyam szerdán is rekordot döntött, amikor a New York-i tőzsdenyitás után 1,4631-en tetőzött - később 1,4660 alá korrigált. A menekülődevizának használt svájci frank 12 éves csúcsra erősödött az amerikai fizetőeszközhöz viszonyítva. A kínai devizatartalékok esetleges diverzifikálása, az amerikai másodlagos (subprime) jelzálogpiaccal kapcsolatosan kiújuló aggodalmak és a további kamatcsökkentési félelmek miatt gyengül megállíthatatlanul a dollár - kommentálta az eseményeket Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Hozzátette: a befektetők e körülmények között izgatottan várják az Európai Központi Bank holnap délutáni kamatdöntését követő sajtótájékoztatót, vajon elhangzik-e utalás egy esetleges további kamatemelésre. Amennyiben Jean-Claude Trichet nyilatkozatában újra használja az erős éberség (strong vigilance) kifejezést, a dollár tovább szakadhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!