Bőszen hitelezték az államot

A meghirdetett mennyiségnél 2,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 62,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. október 24. csütörtök, 13:32
Fotó: Getty Images

Az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 20 milliárd forintért 5 éves és 20 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 58,95 milliárd forint ajánlatából 20 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 2 bázisponttal magasabb, 0,40 százalékos átlaghozamon.

Az előző kereskedési napon, kedden a 3 éves lejáratra a másodpiacon 0,43 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók 41,16 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 22,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 1 bázisponttal magasabb, 0,97 százalékos átlaghozamon.

A keddi másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 1,02 százalék volt.

A 10 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók által ajánlott 29,11 milliárd forintból 20 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 1,96 százalék volt, 9 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

Kedden a 10 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 2,01 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK