Magyar politikusok szerencsére viszonylag ritkán lépnek fel a tőkepiac szabályozását érintő ötletekkel (bőven elég a piacoknak az az árfolyamhatás, amit egyéb nyilatkozataikkal érnek el a tőzsdéken), így üdítőleg hatott a shortolás betiltására felhívó LMP-közlemény. A párt főleg az állampapírpiacon tartja károsnak az esésre való fogadást, valamint kívánatosnak tartaná az állampapírok nemteljesítésére köthető biztosítási csereügyletekkel (cds-ek) történő spekulációs célú kereskedés, illetve az államkötvények fedezetlen shortolásának betiltását. Ennek érdekében javasolják a magyar kormánynak, hogy haladéktalanul vezesse be a lépés hazai érvényesítéséhez szükséges jogszabályokat.

Az LMP javasolja továbbá, hogy a kormány fontolja meg a shortolás tiltásának kiterjesztését a tőzsdei kereskedelemre is, ahogy azt néhány európai tőzsdén már megtették, valamint az EU ajánlásának megfelelően készítse elő a pénzügyi spekulatív tranzakciókat terhelő tranzakciós adó bevezetését 2013-ban.

Finomodott az álláspont

A Napi Gazdaság Online felvetésére, miszerint a New York-i Fed tanulmánya azt mutatta ki, hogy a shorttilalom a közvélekedéssel ellentétben nem segíti, inkább destabilizálja a piacot, Scheiring Gábor, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője kissé finomított az állásponton, a részvények shortolásával kapcsolatban elegendőnek tartotta a szigorúbb bejelentési kötelezettséget, illetve a hathatósabb szabályozást. Mint mondta, a piaci kilengéseket az elmúlt két-három évben többszörösére növelte a spekuláció, illetve főként a shortolás. A jelenlegi piaci szabályozás nem képes megakadályozni a szélsőséges ármozgásokat, így szigorúbb szabályozókra volna szükség − jelezte, majd hozzátette, a kormány eddig nem reagált a felvetésre.


Botrányos eset, komoly bukóval

A kezdeményezés véletlenül pont egybeesett egy rosszul végződött magyar állampapír-piaci shortolási üggyel. Kötvénykereskedők elmondása szerint a közelmúltban egy a magyar piacon elsődleges forgalmazói joggal is rendelkező amerikai nagybank − éppen az a szereplő, amelyet korábban azzal hoztak hírbe, hogy intenzív kötvényvásárlásaival kamatcsökkentést akar kikényszeríteni − intenzív eladásokkal több lejárat hozamát tolta föl, majd az eladott kötvények leszállításával adós maradt. Ilyen nemteljesítéssel záruló "meztelen (naked) short" ügyletre utoljára a 2008−2009-es pánik során volt példa, akkor született is elmarasztaló felügyeleti határozat és bírság tiltott árfolyam-befolyásolás miatt.

A mostani ügy nem okozott nagy zavart az állampapírpiacon, a fedezetlen shortos pedig alighanem legalább akkora veszteséggel tudta csak végül lezárni az ügyletet, mint amekkora nyereséget remélt tőle. A piaci szóbeszéd szerint a nagybank lengyel üzletkötője azzal védekezett, hogy likvidebb piacokhoz szokott, és nem számított rá, hogy az eladott mennyiséget nem fogja tudni visszavenni. Állítólag a pénzintézet egy magas rangú vezetője bocsánatot is kért az üzletkötői baki miatt.

Mit tett a PSZÁF?

Piaci információk szerint a magyar kötvénypiacot felkavaró üggyel kapcsolatban a szereplők a PSZÁF-ot is megkeresték, ám a felügyelet nem találta elég megalapozottnak a piacbefolyásolás vádját, mivel nem huzamos ideig folytatódott a tevékenység.

A Napi Gazdaság Online erre a konkrét ügyre vonatkozó kérdésére a felügyelet közölte, szükség esetén az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-vel együttműködve folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi a magyar állampapírpiacon aktív szereplők ügyletkötéseit, különös tekintettel a short selling típusú ügyletekre. Minden olyan esetben, amikor az ügylethez kapcsolódó teljesítés elmaradása a normál piaci körülmények között esetenként előforduló elszámolási zavarokon túlmutat, a felügyelet megteszi a szükséges intézkedéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!