A múlt héten több alkalommal is fagyott Brazília legfontosabb kávétermő vidékein, aminek a hatására a kávé ára a múlt héten már mintegy 20 százalékkal, hétfőn további 10 százalékkal nőtt és ezzel közel hétéves csúcsra emelkedett.

A brazil hatóság előzetes számításai szerint a múlt heti fagyok 150-200 ezer hektárt érintettek, ami az ország arabica kávétermő területének mintegy 11 százaléka.

Kedden kora délután az arabica ára 2014 októbere óta először 2 dollár fölé emelkedett fontonként (1 font 45,36 dekagramm) az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i határidős jegyzésében.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb előrejelzése szerint a világ kávékereslete idén felülmúlja majd a kínálatot, amire 2017 óta nem volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!