A Brent nyersolaj határidős jegyzései 8 százalékkal, hordónként 98 dollárra süllyedtek a legutóbbi kereskedésben, ami az Oroszország ukrajnai inváziója óta tapasztalt emelkedés nagy részét eltörli. A Brent határidős jegyzései utoljára február végén álltak 100 dollár körül, amikor felerősödtek a félelmek, hogy az ukrajnai háború megzavarja a világ olajforgalmát - írja a Wall Street Journal.

Az elmúlt napokban azonban e félelmek egy része enyhült: egyrészről az orosz hadsereg ukrajnai inváziója megakadt, egyre nehezebben tartja fenn Moszkva a katonai nyomást. Másrészről a nyugati szankciók hatására az orosz gazdaság erős válságba került, miközben a kőolajpiacokon egyre nagyobb ellátás várható. A múlt héten az Egyesült Arab Emírségek közölte, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) az olajkitermelés fokozására fogja ösztönözni, ami segít eloszlatni a globális ellátási szűkösségtől való félelmeket. Az elemzők és a befektetők az Oroszország és Ukrajna közötti diplomáciai tárgyalásokat is figyelemmel kísérik. Eközben a Covid-19 növekvő esetei Kínában ismét felerősítették a félelmet, hogy a zárlatok visszafoghatják a keresletet, mivel több kínai nagyváros, ipari központ került teljes karantén alá.

Az olajárak közelmúltbeli csökkenése éles fordulatot jelent a múlt héthez képest, amikor a Brent hordónkénti ára elérte a 139 dollárt, ami 2008 óta a legmagasabb szintet jelentette. A Brent árai jelenleg nagyjából 27 százalékkal alacsonyabbak az akkori szinthez képest.

"Úgy gondolom, hogy jelenleg inkább felfelé, mint lefelé van kockázat az árak tekintetében, de biztató, hogy ismét 100 dolláros olajról beszélünk" - mondta Craig Erlam, az Oanda vezető piaci elemzője. "Szerintem ez egy kissé korai reakció a piacokon, de csak kapaszkodhatunk a rendelkezésünkre álló információkba" - tette hozzá.

Máshol az olajpiacon a West Texas Intermediate, az amerikai nyersolaj fő fajtájának határidős jegyzése 7,8 százalékkal 94,96 dollárra csúszott hordónként.

Közben egyre több jel utal arra is, hogy a szankciókkal büntetett Venezuela kitermelése is visszakerülhet a globális olajpiacokra. 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!