Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 40 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 103 ponttal, a párizsi CAC-40 index 42 ponttal, a milánói FTSE MIB mutató pedig 175 ponttal eshet a nyitásban - írja az MTI.

A hangulat globálisan kedvezőtlen. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben jórészt csökkennek az indexek a szerdai kereskedésben és a határidős New York-i tőzsdeindexek is mérsékelt mínuszokban állnak.

Európában a vállalatok közül a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco közzéteszi féléves beszámolóját. A német statisztikai hivatal a gyáripar rendelésállományának, a spanyol statisztikai hivatal pedig az ipar termelésének augusztusi alakulásáról számol be.

A befektetők azonban elsősorban az ADP adatfeldolgozó szolgálat szeptemberi amerikai foglalkoztatási jelentését várják. Elemzők 428 ezres növekedést várnak az augusztusi 374 ezres bővülés után. A munkaügyi minisztérium pénteken közli majd a gazdaság egészére vonatkozó jelentést.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben pozitív nyitás után csökkenésre váltottak az árfolyamok, mivel a csillagos égbe szökött olajárak miatt a befektetők gyorsan reagálnak minden olyan rossz hírre, mint például az új-zélandi jegybank kamatemelése. Bár elemzők számítottak rá, hogy az új-zélandi központi bank szerdán 25 bázisponttal 0,5 százalékra húzza fel az alapkamatot, a döntés ráerősített azokra az aggodalmakra, hogy a magas infláció kamatemelésekre késztetheti a különböző jegybankokat a jövőben.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,40 százalékos mínuszban, 624,79 ponton állt közép-európai idő szerint reggel fél nyolc körül. Sydney-ben 0,58 százalékos mínuszban zárt, míg a nyitva tartó tőzsdék közül Tokióban 0,92 százalékos, Szöulban 1,00 százalékos, Hongkongban pedig 0,51 százalékos mínuszban állt a vezető index. Sanghaj és Sencsen nemzeti ünnep miatt továbbra is zárva tart.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik a szűkös kínálat miatti aggodalmakra.

A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,25 százalékos pluszban, 82,92 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 0,44 százalékos nyereségben, 79,28 dolláron forgott nyolc óra körül.

A Brent ára kedden 83,13 dolláron hároméves, a WTI-é pedig szerdán 79,30 dolláron hétéves csúcson is járt.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,52 százalékkal, 1750,88 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,50 százalékkal, 1752,10 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Kedden emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. London 0,94 százalékos, Frankfurt 1,05 százalékos, Párizs 1,52 százalékos, Madrid 1,54 százalékos, Milánó pedig 1,95 százalékos nyereségben fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,17 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,23 százalékkal, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 1,73 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,92 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,05 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,25 százalékos pluszban zárt. A határidős indexek mérsékelt csökkenést valószínűsítenek a szerdai nyitásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!