Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már a recessziót, vagyis a keresletcsökkenését okozó gazdasági válságot áraznak a piacokon, még nem szakadtak be teljesen az olajárak: a veszteségeket a kínálat visszaesése korlátozta. Az olajkereskedelemben attól is a kitermelés csökkenésére számítanak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök új mozgósítási kampányt indított az Ukrajnával folytatott háborújában. Közben az iráni atomalku felélesztéséről szóló tárgyalások nyilvánvalóan megrekedtek.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése 41 centtel, azaz 0,5 százalékkal, hordónként 90,05 dollárra csökkent péntek reggel, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzése 30 centtel, azaz 0,4 százalékkal, 83,19 dollárra esett – írja a Reuters.

A fronthavi, októberre szóló Brent és WTI kontraktusok a héten eddig 1,5 százalékkal, illetve 2,3 százalékkal csökkentek. Messze vannak már a 139 dollár feletti csúcsok a Brent jegyzésénél, amelyre március elején volt példa az orosz-ukrán háború kitörését követő hetekben. Noha az olajra vonatkozik EU-s és amerikai szankciók, az árfolyam meredeken esik az elmúlt hetekben, már a háború előtti 85-90 dolláros sávhoz közelítenek a kurzusok a Marketwatch adatai szerint.

Mindenki az összeomlástól fél

„A főbb központi bankok gyorsuló kamatemelései nyomán a globális gazdasági recesszió kockázata háttérbe szorítja az olajpiaci kínálati kérdéseket, az orosz-ukrán háború közelmúltbeli eszkalálódása ellenére” – mondta Tina Teng, a CMC Markets elemzője a Reutersnek.

„Az amerikai stratégiai tartalékok erőteljes csökkenése és a készletek leépülése azonban egy ponton még mindig támogathatja az olajárakat, mivel a fizikai piacokon még mindig elkerülhetetlenek az alulkínálati problémák, miközben az iráni atomalku is megrekedt” – mondta, utalva az amerikai stratégiai kőolajkészletben lévő nyersolajjal kapcsolatban Teng, amely a múlt héten 1984 óta a legalacsonyabb szintre esett.

Miután az amerikai jegybank, a Federal Reserve szerdán harmadszor is erőteljes, 75 bázispontos emelést hajtott végre, a központi bankok világszerte szintén követték a példát a kamatemelésben, növelve a gazdasági lassulás kockázatát.

Magyarországon a dollárral szemben kifejezetten gyenge forint korlátozhatja az autósok esetében az üzemanyagárak visszaesését. A forint-dollár kurzus a Fed kamatemelését követően 412,5 felett járt péntek reggel 7:45-kor a Stooq.com adatai szerint.

Ráadásul a magyar olajpiacon nem a Brent a meghatározó olajfajta, hanem az orosz Urals, amely esetében az uniós olajembargó alól is mentességet kapott Magyarország. A Neste adatai szerint hazai finomítókban feldolgozott termék az elmúlt öt nap mozgóátlagát nézve 23-25 dollárral volt olcsóbb, mint az orosz Urals, azonban Moszkva újabb exportvám-emelésre készül, ami ezt a különbséget felfalhatja. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!