Brexit-rémület uralja a tengerentúli hangulatot is

Eséssel indult a kereskedés csütörtökön a New York-i tőzsdéken.
MTI-Eco, 2016. június 16. csütörtök, 17:21
Fotó: Reuters

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,6 százalékkal, az S&P-500 0,7 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq pedig 0,9 százalékkal állt szerdai záróértéke alatt a nyitást követően.

A tőzsdék egyre feszültebben várják, hogy mi lesz a június 23-i brit referendum eredménye, különösen mert az IPSOS-MORI közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett felmérése azt mutatja, hogy a Brexit hívei 53 százalékos többségben vannak. A megkérdezettek 40 százaléka szerint sokkhullám fog végigsöpörni a világ pénzpiacain, ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból.

Az is lehűtötte a hangulatot, hogy a Fed csökkentette az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését, a japán tőzsde pedig zuhant, miután a jegybank nem hozott újabb monetáris ösztönző intézkedéseket, a jen két éves csúcsra erősödött, ami a mélybe taszította a japán exportcégek árfolyamát.

Szerdán gyengüléssel zárt New York. A Dow Jones 0,20 százalékkal, a S&P 500 0,18 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig szintén 0,18 százalékkal csökkent.

Az olaj ára tovább esett. A drágulásra spekuláló befektetési és fedezeti alapok korábban nagy összegekkel léptek be az olajpiacra, de most a fenyegető Brexit, a részvénytőzsdék gyengélkedése és a globális növekedési kilátások romlása miatt óvatosabbá váltak.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 46,13 dolláron jegyezték, 71 centtel alacsonyabban, mint szerda este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 1,0 dollárral, 47,97 dollárra ment le.

Az arany ára két évi csúcsra emelkedett. Az amerikai kamatemelés a befektetők többsége szerint csak szeptemberben kezdődik meg, és a Brexit-rémület növeli az arany, mint menedék befektetési eszköz iránti keresletet. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1303,91 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 1,0 százalékkal magasabban, mint szerda este.

A dollár erősödött. Az euró napközben széles sávban, 1,1163 és 1,1297 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1178 dollár körül forgott az előző esti 1,1257 dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK