Egyre több alapkezelő cég kezdte meg az előkészületeket arra, hogy elköltöztesse központját a Londonból, s csökkentse függését a Citytől a Brexit szavazást követően - írja a Financial Times. Az M&G, a Columbia Trheadneedle, a Legg Mason, a Fidelity International és a T Rowe Price csak néhány azok közül a neves vagyonkezelő cégek közül, amelyek elkezdték vizsgálni a lehetőségét annak, hogy dolgozóikat elköltöztessék Londonból, vagy megkezdtek új alapokat elindítani a környező, EU-tagországokban. Mindezt azért, mert attól tartanak, hogy a kilépéssel kiszorulhatnak az uniós piacokról.

Egyelőre még egyik cég sem jelentette be, hogy központját elköltöztetné a londoni Cityből. Azonban a szavazást követően az Investment Association, az Egyesült Királyságbeli alapkezelő cégek szakmai szervezete holnap rendkívüli gyűlést tart, amelyen a téma a Brexit szavazás iparágra gyakorolt hatásai lesznek.

Az Egyesült Királyság jelenleg a világ második legnagyobb vagyonkezelői központja az Egyesült Államok után. Az országban bejegyzett vagyonkezelő cégek összesen 5500 milliárd fontnyi vagyont kezelnek, s 35 ezer embert foglalkoztatnak, a hozzájuk kapcsolódó cégek további 25 ezer embernek adnak munkát. A cégek most amiatt aggódnak, hogy az ország itt elért pozícióját is fenyegetheti a Brexit szavazás kimenetele - írja a brit pénzügyi lap.

Londonnak nagyon sok a vesztenivalója, persze egyelőre még korai lenne felmérni azt a kárt, amit a Unió elhagyásáról döntő szavazás okozott, azonban érthető, hogy az emberek már elkezdtek terveket gyártani arra, hol máshol tudnák folytatni az üzletet. A rivális központok már készültségben vannak - mondta a lapnak egy nagy brit vagyonkezelő cég vezetője.

Dublin és Luxemburg már el is kezdett dolgozni azon, hogy minél több üzletet csábítson át magához Londonból. A luxemburgi befektetési alapkezelői szervezet már felállított egy a témára specializálódott munkacsoportot, míg a hasonló ír iparági szervezet a már meglévő munkacsoportjait bízta meg azzal, hogy mérjék fel, miként tudnának a brit döntést követően minél több céget Londonból magukhoz csábítani.

A Brexit szavazást követően az IDA, a közvetlen külföldi tőkebefektetések növeléséért felelős ír szervezet az összes, országban jelenlévő alapkezelő céget levélben keresett meg. Ebben együttműködését ajánlotta fel a célból, hogy megkönnyítse az alapkezelő cégek számára az üzletfejlesztést az országban.

A Fidelity International - amely első irodáját 1973-ban nyitotta meg Londonban, s amelynek brit leánycége jelenleg 190 milliárd dollárnyi vagyont kezel - nemrég bejelentette, hogy 100 dolgozóját Írországba helyezi át, azonban közlésük szerint erről már a Brexit szavazás előtt döntöttek. A Columbia Threadneedle szándékai szerint egy vagyonkezelői központ létrehozására készül külföldön, még mielőtt megtörténne a brit kilépés. Ennek keretében kibővítik a cég luxemburgi tevékenységét, s története során először portfólió menedzsereket is fognak a londoni irodán kívül foglalkoztatni. Közlésük szerint a lépés célja, hogy megalapozzák az Uniós alapkezelői piacon való jelenlétüket.

A több más, hasonló lépésekre készülő cég céljai egyértelműek. Bár még a szabályok nem kiforrottak, de a legtöbben úgy vélik, hogy az uniós állampolgároknak csak úgy tudnak majd a jövőben befektetési alapokat értékesíteni, ha a portfólió menedzserek, a cégek központjai és elszámolási részlegei is valamely uniós tagállamban lesznek találhatóak. Márpedig a Brexit után London nem felel majd meg ezen feltételeknek.

A Fitch Ratings egyik szakértője szerint az Egyesült Királyságban működő vagyonkezelő cégek által kezelt tőke mintegy 40 százaléka külföldi befektetőktől származik, s bármilyen olyan fejlemény, amely csökkenti a külföldi keresletet a szektor szolgáltatásai iránt, negatívan érinti az iparágat. Egy magát megnevezni nem kívánó szabályozási területen dolgozó szakértő szerint a Brexit szavazás egyértelműen negatív fejlemény a brit vagyonkezelői szolgáltatások számára, s minden olyan cég, amely eddig nem hozott létre külföldi kirendeltségeket, nagyon gyorsan rákényszerül majd erre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!