Európában a bank és az olajpapírok zuhantak jelentősebb mértékben. A bankszektor süllyedésében az is közrejátszott, hogy a Bank of England monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 4,50 százalékra csökkentette az alapkamatot. A kamatcsökkentés hátterében a lassuló brit gazdasági konjunktúra, illetve a hazai fogyasztás csökkenése miatti aggodalmaknak álltak. A brit GDP mindössze 1,7 százalékkal tudott bővülni a tavalyi év második negyedévéhez képest, ami a legalacsonyabb növekedési ütem 1993 óta. Londonban a Bank of Scotland, a Barclays Bank, a HSBC bank, Párizsban a BNP Paribas, és a Societe Generale részvényei estek. A brit-holland Unilever papírjai ugyanakkor jelentősen emelkedtek, mivel a társaság kedvező gyorsjelentést tett közzé. Az olaj ára ismét 62 dollár körül jár, minek következtében az autó- és repülőgépgyártók papírjai indultak süllyedésnek. A British Airways máris bejelentette, hogy emelni fogja jegyárait a magas olajár miatti profitcsökkenés miatt. Londonban a Royal Dutch Shell, a BP részvényei csökkentek, Frankfurtban a BMW és a DaimlerChrysler voltak a nap vesztesei. A Linde ugyanakkor kaszált, miután az első negyedben jelentősen növelte nyereségét: adózott eredménye 85 millió euróra nőtt a tavalyi első negyed 78 milliójához képest. Bár a francia Total is növelte adózott eredményét - 50 százalékkal 2,919 milliárd euróra - az első negyedben, ez mégsem tudta megakadályozni, hogy a társaság részvényei az emelkedő olajár miatt süllyedjenek. A londoni FOOTSIE végül 0,32 százalékkal, a frankfurti DAX 1 százalékkal, a párizsi CAC 40 pedig 0,81 százalékkal került lejjebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!