Brókerbotrány: az őrült ügynök szerint súgtak neki

Az "Őrült hazardőrként" elhíresült bróker bennfentes kereskedési ügyében több neves brit lap újságíróját is megvádolta azzal, hogy bennfentes információkat szolgáltattak neki.
portfolio.hu, Napi.hu, 2016. április 7. csütörtök, 19:37
Fotó: MTI/EPA

Olyan nagy múltú hírportálokat rágalmazott meg Iraj Parvizi, mint a Financial Times és a Daily Mail, elmondása szerint a lapok újságírói már előző nap elmondták neki, milyen hírek lesznek az újságban, ez pedig piacmozgató bennfentes információkhoz segítette hozzá. Egyre érdekesebb dolgok derülnek ki a britek valaha volt legnagyobb bennfentes kereskedelmei botrányában - számol be a Bloomberg tudósítása alapján a portfolio.hu.

Az első tárgyalási napon az 50 éves bróker a bíróságnak kifejtette, hogy úgy tudott bennfentes információkhoz jutni egyes cégekről, hogy a Financial Times és a Daily Mail újságírói között volt néhány besúgója, akik elárulták neki, hogy a következő napon egyes vállalatokról milyen hírek jelennek majd meg a lapban. A Financial Times szóvivője egyértelműen tagadta a vádakat, hangsúlyozta, hogy ilyen tevékenység illegális lenne az újságíróktól. A Daily Mail a tárgyalás lefolyásáig nem kívánja kommentálni a híreket.

A semmiből jött ember nyaktörő ügyletei

A brit FCA felügyeleti szerv Parvizi mellett négy másik személy ellen is vizsgálatot folytat, köztük a volt Deutsche Bankos ügyvezető, Martyn Dodgson ellen is az ország valaha volt legnagyobb bennfentes kereskedelmi botrányának felgöngyölítéséhez. A vád szerint a gyanúsítottak összejátszottak, és árérzékeny információkat szolgáltattak egymásnak a jó piaci pozíciók felvételéhez. Parvizi emellett több Financial Timesnál és Daily Mailnél dolgozó újságírót is megnevezett, mint belső információforrás.

Az FCA vizsgálata a Sky Plc és a Legal & General Plc részvényeivel függ össze, és az ezekkel 2006 és 2010 között kereskedő brókerekre terjed ki. A briteknél a bennfentes kereskedelem miatt kiszabható maximális börtönbüntetés 7 év. Parvizi a bíróságon azt is elmesélte, hogyan lett korábbi kebab árusból milliókkal üzletelő bróker és az egyik legnagyobb név a részvénypiacon. Gúnynevét, az "Őrült hazardőrt" (Mad Punter) is azért kapta, mely az állítások szerint bármire hajlandó volt fogadni, kockázattól függetlenül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK