Olyan nagy múltú hírportálokat rágalmazott meg Iraj Parvizi, mint a Financial Times és a Daily Mail, elmondása szerint a lapok újságírói már előző nap elmondták neki, milyen hírek lesznek az újságban, ez pedig piacmozgató bennfentes információkhoz segítette hozzá. Egyre érdekesebb dolgok derülnek ki a britek valaha volt legnagyobb bennfentes kereskedelmei botrányában - számol be a Bloomberg tudósítása alapján a portfolio.hu.

Az első tárgyalási napon az 50 éves bróker a bíróságnak kifejtette, hogy úgy tudott bennfentes információkhoz jutni egyes cégekről, hogy a Financial Times és a Daily Mail újságírói között volt néhány besúgója, akik elárulták neki, hogy a következő napon egyes vállalatokról milyen hírek jelennek majd meg a lapban. A Financial Times szóvivője egyértelműen tagadta a vádakat, hangsúlyozta, hogy ilyen tevékenység illegális lenne az újságíróktól. A Daily Mail a tárgyalás lefolyásáig nem kívánja kommentálni a híreket.

A semmiből jött ember nyaktörő ügyletei

A brit FCA felügyeleti szerv Parvizi mellett négy másik személy ellen is vizsgálatot folytat, köztük a volt Deutsche Bankos ügyvezető, Martyn Dodgson ellen is az ország valaha volt legnagyobb bennfentes kereskedelmi botrányának felgöngyölítéséhez. A vád szerint a gyanúsítottak összejátszottak, és árérzékeny információkat szolgáltattak egymásnak a jó piaci pozíciók felvételéhez. Parvizi emellett több Financial Timesnál és Daily Mailnél dolgozó újságírót is megnevezett, mint belső információforrás.

Az FCA vizsgálata a Sky Plc és a Legal & General Plc részvényeivel függ össze, és az ezekkel 2006 és 2010 között kereskedő brókerekre terjed ki. A briteknél a bennfentes kereskedelem miatt kiszabható maximális börtönbüntetés 7 év. Parvizi a bíróságon azt is elmesélte, hogyan lett korábbi kebab árusból milliókkal üzletelő bróker és az egyik legnagyobb név a részvénypiacon. Gúnynevét, az "Őrült hazardőrt" (Mad Punter) is azért kapta, mely az állítások szerint bármire hajlandó volt fogadni, kockázattól függetlenül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!