Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tervek szerint Brüsszelben arra készülnek, hogy egy új pénzügyi instrumentummal jelenjenek meg a nemzetközi tőkepiacokon. Ez egy olyan értékpapír lenne, amelyben összecsomagolnák az eurózónás tagállamok állampapírjait, s egyben kínálnák fel azokat megvételre a befektetőknek - írja a Financial Times egy bizottsági anyagra hivatkozva, amely az euró jövőjét vizsgálja.

A brüsszeli tisztségviselők szerint ha megvalósul a terv, akkor az növelhetné a befektetői keresletet a gyengébb gazdasággal rendelkező tagállamok állampapírja iránt, s a bankok kockázatkezelését is segítené, megkönnyítve a portfólióik diverzifikációját. Ha átmegy a javaslat, akkor a bizottság a lépéssel gyakorlatilag megkerülné azt a régóta tartó politikai vitát amely arról szól, kibocsáthat-e az eurózóna közös, önálló állampapírt.

Az ehhez hasonló integrációs törekvések iránt nagy lelkesedés mutatkozott az eurózóna válsága idején. Azonban mióta Mario Draghi ECB-elnök 2013 nyarán kijelentette, hogy a közös jegybank mindent megtesz az eurózóna megmentése érdekében, s ezzel megfordította az euró sorsát, az illetékesek a jelek szerint hátradőltek, s nem nagyon történt előrelépés az ügyben. Az egyedüli sikeres fejlemény az EU bankuniójának megalkotása volt három évvel ezelőtt - emlékeztet a lap.

A befektetők azóta jóval lelkesebben vásárolják az eurózóna tagállamainak kötvényeit, azonban sok elemző szerint ez csak annak köszönhető, hogy az ECB is egyelőre folyamatosan a piacon van, s ez erősíti a bizalmat. Azonban amint az ECB visszavonul kvantitatív lazítási programjától, a gyengébb tagállamok kötvényei azonnal esni kezdenek majd, s ezzel megdrágul finanszírozásuk. Ezt megelőzendő jöhetne a közös kötvény, ezzel talán a kvantitatív lazítás utáni időszakban is sikerülne alacsonyan tartani a finanszírozási költségeket a gyengébb tagállamokban.

Persze ez nem változtat a tényen, hogy az ilyen típusú megoldások gyakorlatilag azt jelentik, hogy az erős tagállamok hátán a gyengébbek jutnak olcsóbb finanszírozáshoz. Az új terv talán annyiban lehet elfogadhatóbb, hogy nem szól bele a tagállamok kötvénykibocsátásába.

A most napvilágra került tervezet végső változata novemberre készülhet el, az előzetes elképzeléseket várhatóan ma prezentálják Brüsszelben.

Az elképzelt "államkötvény-csomag" csak átmeneti megoldás lenne, a hosszabb távú terv változatlanul az, hogy sikerüljön összehozni egy eurózónás államkötvényt, amelyet a 19 tagállam közösen bocsátana ki, s ugyanazt a szerepet töltené be az európai tőkepiacokon, mint az amerikai államkötvények a tengerentúlon, ezek lehetnének a kockázatmentes eszközök. Addig azonban még nagyon hosszú az út, nem csak jogi akadályok miatt.

Az elmúlt napokban számos elképzelés látott napvilágot az unió finanszírozásának átalakításával kapcsolatban, a most idézett munkaanyag is tartalmaz állítólag arra vonatkozó elképzeléseket, amelyek a támogatásokat a megfelelő gazdaságpolitikához kötnék.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!