Brüsszel nem vár tovább, komolyat lépne

Az Európai Bizottságnak készült javaslat szerint az unió új pénzügyi instrumentumot vezetne be. Ebben összecsomagolnák az eurózónás tagállamok állampapírjait egy eszközbe, s ezzel gyakorlatilag közös uniós államkötvényt bocsátanának ki.
Lovas-Romváry András, 2017. május 31. szerda, 14:26
Fotó: Reuters

A tervek szerint Brüsszelben arra készülnek, hogy egy új pénzügyi instrumentummal jelenjenek meg a nemzetközi tőkepiacokon. Ez egy olyan értékpapír lenne, amelyben összecsomagolnák az eurózónás tagállamok állampapírjait, s egyben kínálnák fel azokat megvételre a befektetőknek - írja a Financial Times egy bizottsági anyagra hivatkozva, amely az euró jövőjét vizsgálja.

A brüsszeli tisztségviselők szerint ha megvalósul a terv, akkor az növelhetné a befektetői keresletet a gyengébb gazdasággal rendelkező tagállamok állampapírja iránt, s a bankok kockázatkezelését is segítené, megkönnyítve a portfólióik diverzifikációját. Ha átmegy a javaslat, akkor a bizottság a lépéssel gyakorlatilag megkerülné azt a régóta tartó politikai vitát amely arról szól, kibocsáthat-e az eurózóna közös, önálló állampapírt.

Az ehhez hasonló integrációs törekvések iránt nagy lelkesedés mutatkozott az eurózóna válsága idején. Azonban mióta Mario Draghi ECB-elnök 2013 nyarán kijelentette, hogy a közös jegybank mindent megtesz az eurózóna megmentése érdekében, s ezzel megfordította az euró sorsát, az illetékesek a jelek szerint hátradőltek, s nem nagyon történt előrelépés az ügyben. Az egyedüli sikeres fejlemény az EU bankuniójának megalkotása volt három évvel ezelőtt - emlékeztet a lap.

A befektetők azóta jóval lelkesebben vásárolják az eurózóna tagállamainak kötvényeit, azonban sok elemző szerint ez csak annak köszönhető, hogy az ECB is egyelőre folyamatosan a piacon van, s ez erősíti a bizalmat. Azonban amint az ECB visszavonul kvantitatív lazítási programjától, a gyengébb tagállamok kötvényei azonnal esni kezdenek majd, s ezzel megdrágul finanszírozásuk. Ezt megelőzendő jöhetne a közös kötvény, ezzel talán a kvantitatív lazítás utáni időszakban is sikerülne alacsonyan tartani a finanszírozási költségeket a gyengébb tagállamokban.

Persze ez nem változtat a tényen, hogy az ilyen típusú megoldások gyakorlatilag azt jelentik, hogy az erős tagállamok hátán a gyengébbek jutnak olcsóbb finanszírozáshoz. Az új terv talán annyiban lehet elfogadhatóbb, hogy nem szól bele a tagállamok kötvénykibocsátásába.

A most napvilágra került tervezet végső változata novemberre készülhet el, az előzetes elképzeléseket várhatóan ma prezentálják Brüsszelben.

Az elképzelt "államkötvény-csomag" csak átmeneti megoldás lenne, a hosszabb távú terv változatlanul az, hogy sikerüljön összehozni egy eurózónás államkötvényt, amelyet a 19 tagállam közösen bocsátana ki, s ugyanazt a szerepet töltené be az európai tőkepiacokon, mint az amerikai államkötvények a tengerentúlon, ezek lehetnének a kockázatmentes eszközök. Addig azonban még nagyon hosszú az út, nem csak jogi akadályok miatt.

Az elmúlt napokban számos elképzelés látott napvilágot az unió finanszírozásának átalakításával kapcsolatban, a most idézett munkaanyag is tartalmaz állítólag arra vonatkozó elképzeléseket, amelyek a támogatásokat a megfelelő gazdaságpolitikához kötnék.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.06.01 08:36

@atombandi:
Úgysem tudnak mit csinálni. Az országhatárok lebontásával a sok kis regionális központ egyetlen Németország központú szövetté állt össze. A változás elkerülhetetlen, a periféria lecsúszik és kiürül a központ meg elviselhetetlenül zsúfolttá válik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.05.31 23:15

helyes, ez a jarhato ut. hiaba fizettek sokat a nemetek, nem usszak meg, hogy a kulonbozo orszagokat nagyjabol hasonlo szintre emeljek, marpedig ezt valakinek finanszirozni kell. igy merseklodik a kulonbozo orszagok kiurulese, es vegulis van egy bazinagy europank, az a jo, ha szepen eloszlik benne a tomeg, es mindenkinek megfelelo meretu eleteret tud maganak. annak sok ertelme nincs, hogy felbillen europa, es 3 allam felduzzad a tobbi meg kiurul. lassan erre is rajonnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html