A belső piacokért felelős biztos, Charlie McCreevy szóvivője elmondta: igyekeznek gyorsan dönteni az ügyben. Azt tekintik át, hogy a jogszabály nem állít-e uniós előírásokba ütköző akadályokat a tőke szabad áramlásának útjába. Ha Brüsszel ellentmondást fedez fel a belső piaci szabályozással, akkor kötelességszegési eljárást indíthat hazánk ellen, s ha a magyar kormány ekkor sem módosít a kifogásolt kitételeken, akkor az Európai Bíróságon támadhatják meg a lex Molt. A folyamat nem feltétlenül tarthat évekig, mert kérhető gyorsított eljárás is. Hernádi Zsolt, a Mol elnöke a Financial Timesnak elmondta: az egész kelet-közép-európai térség privatizációjára árnyékot vethet az OMV felvásárlási kísérlete. Az üzletember szerint a térségi országok kormányait elriaszthatja az energetikai vállalatok magánosításától az eset, mondván: "Miért kellene eladnunk, ha egy másik állam vásárol?" Hernádi Zsolt cáfolta, hogy a Molt egy másik társaság is megkereste volna felvásárlási ajánlattal, és elutasította azt a feltételezést is, hogy a magyar cég menedzsmentje vezetői kivásárlást fontolgatna. Az OMV vezetése a Mol igazgatóságának elutasítása ellenére is fenntartja ajánlatát. Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák vállalat vezérigazgatója tegnapi bécsi sajtóértekezletén hangsúlyozta: "Most a független részvényeseken, illetve az EU-n múlik, hogy mi fog történni." A sajtótájékoztatón egyébként elhangzott az is, hogy az OMV földgáz-kiskereskedelmi üzletága még idén meg kíván jelenni a magyar piacon. A társaság egyelőre csak ipari fogyasztók számára kíván értékesíteni. Wolfgang Ruttenstorfer interjút adott a Népszabadságnak. Beszámolt arról, hogy jelenleg 20,2 százalékkal rendelkeznek a Molban, és arról is, hogy a finomítás lenne az az üzletág, amelyet Budapestről irányítanának a két cég esetleges egyesülése után. Megerősítette: akár két-három évet is tudnak várni a fúzióra. Ha ez mégsem sikerülne, keresnek más lehetőségeket - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!