Brüsszeli izgalmak

Nyitás körüli magasságukban ingadoznak a vezető európai részvényindexek, a FTSE 100 0,41 százalékos, a DAX 0,56 százalékos, a CAC 40 0,52 százalékos plusznál tart. Az S&P futures viszont 3,30 pontos mínuszban van. A BUX bő 36 pontos pluszban van, az OTP száguldással töltötte a délelőttöt.
Szabó Márta, 2004. október 27. szerda, 12:07
Fotó:

A délelőtt elterjedt híreknek megfelelően az Európai Bizottság elfogadásáról szóló szavazás elhalasztására kérte az Európai Parlamentet José Manuel Durao Barroso, a bizottság elnöke - jelentették a hírügynökségek. Az eddig ismertté vált vélemények szerint az EP belemegy a csúszásba, ami azt jelenti, hogy a Romano Prodi vezette bizottság legalábbis ügyvezetőként a helyén marad.
A precedens nélküli eset miatt holnapra informális EU-csúcsot készül összehívni az unió soros elnöke, Hollandia. Az eredeti tervek szerint a hét végén az EU alkotmányának ünnepélyes aláírására gyűlnek össze Rómában az EU vezetői.
Barroso azzal indokolta az időkérést, hogy a mai szavazás nem járna pozitív eredménnyel az EU intézményei és tervei szempontjából. Az elnök néhány héten belül készül megtenni javaslatait egy új csapatra, miután konzultál az EU vezetőivel és az EP-vel.
Az olasz Corriere della Sera mai száma szerint Silvio Berlusconi olasz kormányfő már visszalépésre szólította fel a legtöbbet vitatott biztosjelöltet, Rocco Buttiglionét, aki azonban nem hajlandó erre. Az igazságügyi és emberjogi tárcára kiszemelt Buttiglione a homoszexuálisokra és a nőkre tett megjegyzéseivel vívta ki az őt meghallgató európai képviselők zömének haragját; más biztosjelöltek - köztük az energiaügyekkel megbízandó Kovács László külügyminiszter - ugyancsak számos kritikát kaptak.

A norvég Telenor - a Pannon GSM Rt. tulajdonosa - az idei év harmadik negyedében 5,60 milliárd norvég koronára, 871,5 millió dollárra növelte EBITDA-eredményét az előző év azonos időszakában elért 4,89 milliárd koronáról.
A bázishoz képest 15 százalékos emelkedés jelentő nyereségadat nagyjából megegyezik a Reuters konszenzusával, amely 5,62 milliárd koronás eredményt jelzett előre. A norvég távközlési társaság vezérigazgatója, Jon Fredrik Baksaas a gyorsjelentés utáni telefonos tájékoztatóján a Dow Jones beszámolója szerint elmondta: a Telenor indul a magyarországi UMTS-tenderen.

A Pannon GSM Rt. a harmadik negyedévben 1 százalékkal, 44,9 milliárd forintra növelte árbevételét az előző év azonos időszakához képest - mondta a cég mai sajtótájékoztatóján Kocsis Gábor.
A társaság pénzügyi vezérigazgató-helyettese hozzátette: a bővülést csökkenő ügyfélszám mellett érték el, az egy főre eső havi bevétel ugyanis 2003 harmadik negyedében regisztrált 5389 forintról 5487 forintra emelkedett.
A Pannon GSM harmadik negyedéves bruttó nyeresége 28 százalékkal, 9,5 milliárd forintra nőtt, miközben az EBITDA 7 százalékkal, 16,5 milliárd forintra gyarapodott éves összevetésben.

Az olajárak 55 dollár körüli szintjét megerősíti az északi féltekén közelgő téllel járó fűtési szezon beindulása is.
Az amerikai könnyűolaj ára a korai európai kereskedésben 55,03 dollár volt hordónként, ami 14 centes esés. Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 25 centtel esett, és 51,31 dolláron áll.
Az olajárak ebben az évben 70 százalékkal emelkedtek, s ezt nem látszanak mérsékelni azok a félelmek sem, hogy a finomítók nem álítanak elő elegendő könnyű fűtőolajat, ennek hatásait már tükrözte az árak októberi rallyja is. Az amerikai finomított készletek - benne a fűtőolaj - az október 22-én zárult héten 900 ezer hordóval csökkentek a prognózisok szerint - ez lenne a hatodik egymást követő esés. Emellett Japán továbbra is deficittel küzd a téli kerozinkészleteit tekintve.

A Fotexnet Kft. az általa működtetett "FOTEXnet.hu Aruhaz" átalakítása miatt várhatóan a következő év márciusáig szünetelteti ezen tevékenységét - jelentette be a BÉT oldalán megjelent közleményében a Fotex Rt., a Fotexnet Kft. anyavállalata. Az átalakítás során az áruházat "bevásárló központ" jellegűvé szervezik át.
Az áruház átalakítása alatt továbbra is folytatja a Fotexnet valamennyi - az áruházi értékesítésen, és a hozzá kapcsolódó "Ingyenlottó"-n kívüli - tevékenységét: változatlanul működik tovább a DVDrent.hu online DVD kölcsönző; a FOTEXnet.Research online panel; az FTC.hu; az MTK. hu; a Fotex online fotókidolgozás, az Apple Store; a HIX levelező rendszer; az újságkiadói tevékenység; a program-fejlesztési tevékenység és a Kft. által nyújtott egyéb számítástechnikai szolgáltatás.
A Fotexnet bezárásáról először a Magyar Hírlap Online számolt be, s az értesülést a mai Népszabadságban megerősítette Porkoláb Péter, a Fotexnet kft. ügyvezetője is. Porkoláb szerint a túl magas szállítási költségek miatt kellett leállni épp a karácsonyi csúcsszezon előtt.


November közepétől teljesen átformálódhat az élelmiszer-kiskereskedelem, belép ugyanis a német Lidl, amely néhány év alatt több mint száz áruházat akar nyitni.
A német Lidl diszkontáruházlánc november 11-én egyszerre huszonkét egységet nyit több magyar településen - írja a Világgazdaság.
A tempó később sem csökken, néhány év alatt száz fölé akarja tornászni az áruházak számát. A nemzetközi tapasztalatok alapján Magyarországon is főként a diszkontboltoknak - például a Plus, a Penny Market, a Spar vagy a Profi - jelenthet komoly konkurenciát, különösen, ha ugyanúgy, mint máshol, 20-30 százalékkal a konkurensek árainál olcsóbban kínálja termékeit.
A Lidl alacsony árait elsősorban az teszi lehetővé, hogy termékeit saját magának gyártatja, a kínálat döntő részét tehát saját márkás cikkek képviselik, hasonlóképpen a hazai piacon már ismert Tesco gazdaságos modellhez. Az agresszív árpolitika miatt elképzelhető, hogy a Lidl nemcsak a diszkontok, hanem a nagyobb szuper- és hipermarketek vevőkörét is elcsábíthatja. Az értékesítési áraink jelenleg is rendkívül alacsonyak, s az eddigi engedmények ezt követően is folytatódnak, ám az akcióinkat nem időzítjük a Lidl megjelenéséhez - mondta Danks Emese, a Tesco Global Áruházak Rt. szóvivője. Szerinte az árak mellett a széles termékválaszték, valamint a kiegészítő szolgáltatások - egyebek között a diszkontbenzinkutak építése, éjszakai nyitva tartás - is segít a vásárlók megtartásában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK