Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alapos rendet vágott a hedge fundok között az októberi zuhanás az amerikai tőzsdéken, amelyet elsősorban a befektetők kedvenceinek számító technológiai részvények vezettek. A Hedge Fund Research Index, amely az összes, hedge fundok által követett befektetési stratégia teljesítményét próbálja mérni, 3 százalékot zuhant a hónap során, ilyen gyatra teljesítményt utoljára 2011 szeptemberében, az európai adósságválság legsötétebb időszakában produkált utoljára a mutató - írja a Financial Times. Ezzel az index éves teljesítménye mínusz egy százalékra esett vissza.

A csak részvénystratégiákat követő hedge fundok mutatója ennél is rosszabbul szerepelt, 4,25 százalékot esett a hónap során, a technológiai szektorba fektető hedge fundok teljesítményét mérő index vesztesége pedig elérte a 4,7 százalékot.

Meglepő módon azonban nem utóbbiak voltak a hónap nagy vesztesei, hanem az energetikai szektorba fektetőké, ez 8 százalékot veszített értékéből a rázós hónap során. Az aktivista stratégiát folytató alapok teljesítménye 5,43 százalékos mínusz lett,  míg a makro-témákba fektető alapoké 6,5 százalékos veszteség.

Az olló alaposan szétnyílt a váratlan eladási hullámnak köszönhetően, a 10 legjobban teljesítő stratégia átlagosan 6,6 százalékos hozamot, míg a 10 legrosszabbul teljesítő 13,7 százalékos veszteséget termelt októberben. A Hedge Fund Research vezetője szerint arra kell felkészülni, hogy az év hátralévő részében is azok az alapok teljesíthetnek jól, amelyek felkészültek a piac jellegének drasztikus változásaira. Ugyanakkor a Bloomberg szerint az októberi veszteségeket nem lehet kizárólag a technológiai és részvényalapok számlájára írni, nagyobb veszteseket szinte az összes típusú stratégia körében lehetett találni.

A vezető amerikai részvények teljesítményét mérő S&P 500-as index az októbert 7 százalékos csökkenéssel zárta. Eközben a technológiai részvényeket nagyobb súllyal tartalmazó Nasdaq Composite index vesztesége elérte a 9 százalékot a hónap folyamán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!