Az Erste Befektetési Zrt. hírlevele szerint elemzőik 12 200 forintra emelték a korábbi 8000 forintról az OTP részvényekre vonatkozó célárfolyamukat. Az ok, hogy szerintük a bank tisztított eredménye több mint 30 százalékkal magasabb lehet, mint korábbi becslésük, 270-280 milliárd forint körül alakulhat az elkövetkező években.

Ez az akvizícióknak (Splitska banka, Banca Romaneasca, Vojvodanska banka) és az erős organikus növekedésnek köszönhető (a hitelállomány 15-20 százalékkal növekedhet az elkövetkező években). Így a tőkearányos nyereség kiemelkedő maradhat, míg a cég értékeltsége, pl. 10-es előremutató P/E ráta, az egyik legalacsonyabb a régióban. Ráadásul a tőkeköltség is csökkent, a kockázatok és a hozamok csökkenésének köszönhetően - írják az Erste szakértői.

A Magyar Telekom célárukat viszont 450 forintra csökkentették, mivel Magyarország 2019-ben az elsők között lehet, amely elindítja, kiírja a koncessziót az 5G hálózatra a 700/2.100 MHz-es frekvenciákon - folytatják. A korábbi koncessziós árakat alapul véve ez jelentős addicionális költséggel járhat. Ugyanakkor 2021-ben viszont a 900/1.800 MHz-es koncessziókat kell megújítani. Itt kisebb költséggel számoltak, de itt is előfordulhat a magas díj. Ha a kisebb költség marad, akkor a jelenlegi 25 forintos osztalék fenntartható, egyébként veszélybe kerülhet, ha a cég a 40 százalékos eladósodottság alatt akar maradni - hívják fel a figyelmet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!