Amire nem volt képes az amerikai jegybank, a Federal Reserve szerdán, azt megtették a csütörtök délutáni munkaerőpiaci adatok: megnyugtatták a piacot. A Dow 2,1, a Nasdaq 2,4, az S&P 500 index pedig 1,9 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. A Dow Jones csaknem hégy hónapja nem emelkedett ennyit.

A Fed előző napi közleménye, miszerint a kamatok zéró szint közelébe tartását a stabilan alacsony inflációs kilátások és az alacsony forráskihasználás indokolja akkor nem volt képes fenntartani az optimizmust, annak ellenére sem, hogy bizakodóbb volt a szeptemberinél.

A csütörtöki emelkedést viszont igencsak megalapozták a délután publikált makroadatok, amelyek mind a munkanélküli ellátásért jelentkezők számában, mind a termelékenység bővülését illetően felülmúlták az elemzői várakozásokat.

Igaz, a hivatalos munkanélküliségi adatok csak péntek délután jelennek meg, így addig nem érdemes messze menő következtetéseket levonni a csütörtöki számokból.

Mivel az amerikai gazdaság több mint kétharmada a belső fogyasztás függvénye, ezért a munkaerőpiaci számok elsősorban a fogyasztói költés változásait jobban követő ágazatokban idéztek elő drágulást.

Ezúttal kivételesen talán a Wall Street is kapott némi támogatást Európából, miután a brit és az eurózónás központi bank alacsonyan tartotta az alapkamatot, az ECB elnöke pedig a lakossági hitelkihelyezés ismételt növekedésnek indulásáról számolt be. Jean-Claude Trichet ezen kívül azt is megerősítette, csak a kockázatok további csökkenése esetén kerülhetnek szóba a gazdaságélénkítéssel kapcsolatos exit-stratégiák.

A francia BNP Paribas kedvező gyorsjelentése pedig Európában az egész bankszektort fölfelé segítette, vélhetően volt hatása az USA-ban is.

Az úgynevezett ciklikus fogyasztási javak szektorának indexe a 10 iparági csoport között a legjelentősebb gyarapodást könyvelhette el, miközben a VIX volatilitási index, ami gyakorlatilag a Wall Street bizonytalansági, "aggály-mutatója", meredeken, több mint 7 százalékkal zuhant, ami ugyancsak kedvező jelnek tekinthető.

Hozzájárult ehhez az is, hogy a technológiai szektor egyik zászlóshajójának tekinthető Cisco Systems kiváló eredményről számolt be, ráadásul John Chambers vezérigazgató az utolsó negyedre is a kilátások javulását vetítette előre. Mindez a tech-papírok kiemelkedő mértékű drágulásához vezetett, így például a BlackBerry okostelefonokat gyártó RIM is erősíteni tudott.

Közben az árupiacon érdekes módon inkább gyengülést lehetett megfigyelni. A fémek mellett az olaj jegyzése is mérséklődött valamelyest, amit részben az erősebb dollár okozta keresletcsökkenés magyarázhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!