Három százalék feletti eséssel indították a hétfői kereskedést az osztrák OMV Ag részvényei a bécsi értéktőzsdén a hírre, amely szerint a cég mintegy egymilliárd eurónyi egyszeri leírásra készül a harmadik negyedévben.

A cég bejelentése szerint erre azért van szükség, mivel a menedzsment lefelé módosította az olaj árfolyamára vonatkozó hosszabb távú előrejelzését - írja a Wirtschaftsblatt. A részvény árfolyama később felfelé kapaszkodott, a kereskedés első fél óráját követően már csak 1,5 százalékos csökkenést mutatott.

Az idei harmadik negyedévben 5 százalékkal csökkent a társaság által kitermelt olaj mennyisége az előző negyedévhez képest, napi 292 ezer hordóra. A kitermelés csökkenése elsősorban a romániai és a norvég mezőkön történt karbantartási munkálatoknak tudható be.

Eközben a finomítói üzletág által elérhető marzsok a negyedév során tovább emelkedtek a korábbi csúcsszintekről, hordónként 7,84 dollárra az előző negyedéves 7,78 dollárról - írta az osztrák gazdasági lap.

A társaság bejelentése szerint a következő évben értékesítenék az osztrák gázvezeték hálózati cégükben részesedésüket, a Gas Connect Austria 49 százalékát tervezik eladni. Már keresik a tranzakcióhoz a tanácsadó partnert - jelentette be az olajipari cég.

A Downstream gáz eszköz portfóliónk felülvizsgálata során úgy határoztunk, hogy szabályozott gáztranszport üzletünk egy kisebbségi részesedését eladjuk - közölte Manfred Leitner, a társaság elnöke. Az alacsony olajárak jelentette nehéz környezetben megtesszük a szükséges lépéseket, hogy portfóliónkat optimalizáljuk, s a cég cash-flow-ját és mérlegét erősítsük - tette hozzá Leitner.

A Gas Connect Austria mintegy 900 kilométer hosszúságú nagynyomású földgázvezetéket üzemeltet Ausztriában. A cég felelős az ország gáztranszport kapacitásainak és a határkapacitásainak biztosításáért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!