BUX
41002

Brutális lépésre szánta rá magát az OTP (korrigált)

Az elemzői prognózisoktól jelentősen elmaradó második negyedéves eredményről adott számot az OTP Bank csütörtök hajnalban megjelent gyorsjelentésében. A bank minden várakozást meghaladó mértékű, brutális tartalékolásba kezdett, s 15 milliárd forintnyi goodwillt írt le montenegrói leányával kapcsolatban.

NAPI, 2010. augusztus 12. csütörtök, 07:12

Mindössze 27,4 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el az OTP Bank a második negyedév során, ami jelentősen elmarad az első negyedéves 42,36 és a Napi által megkérdezett elemzők által várt 38,3 milliárd forinttól is. A nettó kamatbevételek jelentősen növekedtek, korrigáltan 149,18 milliárd forintot tettek ki, ami magasabb az év első három hónapjában elért 142,6 milliárd forintnál. A hitelekre megképzett céltartalékok összege elképesztő emelkedést mutat, 96 milliárd forintra ugrott a második negyedéves 54,4 milliárd forintról. A várakozásoktól elmaradó profit mégsem ennek, hanem inkább a montenegrói leánybankkal kapcsoltban leírt mintegy 15 milliárd forintos goodwillnek köszönhető, a leánynál júniusban 35 millió eurós tőkeemelést hajtott végre az OTP Bank, a CKB Bank goodwilljéből így kevesebb, mint 3 milliárd forintnyi maradt az OTP könyveiben.

A céltartalékok összege Ukrajna kivételével szinte minden leányvállalatnál növekedést mutat. A bank egy módszertani változást is végrehajtott a negyedév során, az OTP Core (magyarországi alaptevékenység) és a Corporate Center eredmény számításának módszertana 2010. második negyedévétől megváltozott. A módszertani váltás mm érinti a két gazdasági egység összesített adózott eredményét és az OTP Csoport konszolidált

pénzügyi kimutatásait sem, azonban az eredmény két gazdasági egység közötti allokációja, továbbá bizonyos mérlegtételek, illetve mutatószámok megváltoztak.

A különböző országokban tevékenykedő, csoporthoz tartozó bankok közül a magyar, OTP Core eredményessége javult, 42 milliárd forintra nőtt 40 milliárdról a második negyedévben, s jobban teljesített az orosz és az ukrán leánybank is, a bolgár DSK-nak is sikerült feljebb tornásznia profitját. Növekedést mutat ugyanakkor a lízing tevékenység vesztesége, Magyarországon 257 millió nyereség helyett ezúttal, 1,25 milliárdos veszteséget hozott, a külföldi lízing tevékenység vesztesége 611 millióról 891 millió forintra emelkedett a második negyedévben.

A bank számításai szerint a a különadó bevezetése Magyarországon 36 milliárd forintnyi kiadást jelenthet idén az OTP számára, ebből mintegy 29 milliárd forintnyi fogja csökkenteni a bank profitját.

Íme a főbb eredményadatok:

és a főbb mutatók:

A bank jelentése teljes terjedelmében itt megtekinthető.