Brutális lett a baki ára - hatalmas veszteség a nagybanknál

Akár 9 milliárd dollár is lehet a JPMorgan vesztesége a rosszul sikerült CDS ügyleteken. Korábban 2 milliárd dollárt ismert el a cég.
portfolio.hu, 2012. június 28. csütörtök, 11:11
Fotó: Napi.hu

Megrengette a piacokat május elején a JP Morgan bejelentése, amikor az amerikai bank váratlanul közölte, hogy a második negyedévben 2 milliárd dolláros kereskedési veszteséget szenvedett el, elsősorban CDS-eken. A veszteségek a társaság befektetési igazgatója, az Ina R. Drew által felügyelt részleghez köthetők, amely régebben arra volt hivatott, hogy a bank kockázatait kezelje. A részleg mintegy 360 milliárd dollárért felel, azon pénzekért, amelyeket a bank begyűjt a betétekből, de nem hitelez tovább. A vezető pozíciót betöltő hölgy korábban a Chase Manhattan élén állt és a kockázatkezelésben végzett munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a társaság átvészelte 1998-ban az LTCM összeomlását. A hírek szerint konkrétan egy emberhez, a "Londoni Bálna" névvel illetett Bruno Isksil nevű traderhez köthetők a veszteségek, aki hatalmas mennyiségben értékesített CDS-eket hedge fundoknak a megelőző hetekben. A JP Morgan egykori dolgozói szerint néhány pozíciójuk akkor méreteket öltött, hogy piacmozgató hatása volt egy-egy pozíció lezárásának.

A New York Times értesülései szerint azonban ez a 2 milliárd dolláros veszteség akár 9 milliárd dollárra is hízhat. Jamie Dimon, a bank vezérigazgatója májusban, amikor a társaság bejelentette a veszteséget, még az jósolta, hogy a veszteség mértéke megduplázódhat az elkövetkezendő negyedévekben, de a veszteségek a vártnál gyorsabb ütemben halmozódtak fel, ahogy a vállalat elkezdte lezárni pozícióit.

Az eset kapcsán előtérbe kerülhetnek a banki szabályozási kérdések, hogy szigorúbban kell-e szabályozni a pénzintézeteket és hogy néhány bank nem használja-e ki "too big to fail" státuszát ahhoz, hogy kockázatosabb pozíciókat nyisson, bízva az állami védőhálóban - írja a New York Times.

A Volcker-szabályok tiltják a bankok saját számlás kereskedését. A szabályok eredetileg július 21-én léptek volna életbe, de a hírek szerint a szabályozó hatóságok kitolhatják a határidőt, miután a bankok nem tudják, pontosan miként is alkalmazható a tiltás. A saját számlás kereskedés tiltása egyébként nem lenne teljes körű: az ügyfelek számlájára zajló kereskedéshez (market-making) és a kockázatfedezetéshez szorosan kötődő saját számlás kereskedést engedélyezné. Hogy ez utóbbi két kategóriába mi tartozik, annak definiálása meglehetősen nehéz a szabályozók és a bankok számára is.

A JP Morgan szerint a veszteség ellenére a társaság nyereséget tud termelni a második negyedévben. Azonban a hír megingathatja a befektetőknek a JP Morganbe, vagy akár az egész bankszektorba vetett bizalmát. A JP Morgan árfolyama esik ma, a részvények 3,5 százalékkal kerültek lejjebb a nyitás előtti kereskedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK