Elképesztő összegeket költött el a kínai kormányzat részvényvásárlásra, hogy ezzel megállítsa a nyáron elindult tőzsdei áresést.

A Bank of America Merrill Lynch elemzőinek becslése szerint csak a harmadik negyedévben összesen 234 milliárd dollár értékben vásároltak a tőzsdei társaságok részvényeiből. A vásárlások a befektetési bank becslései szerint széleskörűek voltak, összesen 1365-féle részvényt érintettek, azaz a kínai tőzsdéken jegyzett részvények 49 százalékánál lépett fel vásárlóként az állam.

A Merrill elemzői a kínai cégek legnagyobb részvényesei tulajdonában bekövetkezett változásokról szóló jelentéseiből szemezgette az adatokat. A legnagyobb állami vásárlók szerintük a hivatalos állami mentőalap, a China Securities Financial, a belföldi állami vagyonalap a Huijin és a brókercégek által alapított Stabilizációs alap voltak, de szerepet kapott a kínai felügyelet által alapított öt részvénybefektetési alap is - írja a Barron's.

A számításoknál figyelembe vették azt a 120 milliárd jüannyi tőzsdén jegyzett alapot is, amit a pénzügyi felügyelet vásárolt a helyi híradások szerint.

A heves állami beavatkozás ellenére a befektetési bank elemzői nem túl optimisták a kínai tőzsde kilátásaival kapcsolatban. Szerintük a közvetlen állami beavatkozásnak inkább negatív üzenete van a befektetők számára, s úgy vélik, egyelőre nincs meg az elhatározás a kormányzat részéről arra, hogy ismét heves vásárlásokba kezdjenek ha visszatérne az áresés az ország részvénypiacaira.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!