Hamarosan véget érhet a nyomozás, amelynek eredményeként több bankárt is vád alá helyezhetnek Moldovában az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzmosási botrányával kapcsolatban - értesültt a Bloomberg. A gyanú szerint a moldovai Moldindconbank vezetése segédkezett abban, hogy Oroszországból hamis tartozásokkal és bírói határozatokkal rajtuk keresztül pénzt juttassanak el a lett Trasta Kommercbankába.

A pénzmosási ügy részleteiről először a régióban aktív, a szervezett bűnözés és a korrupció ellen küzdő nonprofit szervezet, az Organized Crime and Corruption Reportig Project (OCCRP) munkatársai számoltak be. Eszerint ez a legnagyobb szabású felderített pénzmosási ügy a volt Szovjetunió területén. A szóban forgó 18-20 milliárd dollárnyi összeg meghaladja Moldova éves GDP-jének a kétszeresét is - emeli ki a hírügynökség.

Az OCCRP megállapításait a Moldindconbank közleményében teljesen megalapozatlannak nevezte, s kiemelték, hogy a bank működése során mindvégig a hatályos moldovai törvények, valamint a jegybank előírásai alapján járt el. A Trasta szóvivője szintén azt válaszolta a Bloombergnek, hogy működésük során szigorúan követik a törvényi előírásokat.

Az orosz pénzmosás elleni hatóság, a Rosfinmonitoring nem kívánta kommentálni az ügyet, a lett pénzmosás elleni hatóság vezetője jogi előírásokra hivatkozva nem nyilatkozott. A moldovai jegybank vezetője ugyanakkor megerősítette, hogy egy helyi hitelintézetet pénzbírsággal sújtottak, miután megvizsgálták számos gyanús tranzakcióját, amelyet a 201 és 2014 közötti időszakban hajtott végre mintegy 18-20 milliárd dollár értékben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!