Beindult a tőkeátcsoportosítás

 

Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője szerint a múlt héten után mostanra biztossá vált, hogy a BUX-csúcsok után nem feltétlenül csupán átmeneti korrekcióról van szó a részvénypiacon. A mai jelek alapján már sokkal egyértelműbb, hogy megindult a tőkeátcsoportosítás. A szakember szerint egyébként várható volt a "büntetés" a múlt heti amerikai események után (energiaárak és a szektor korrekciója, a kamatemelések folytatása, a különböző szektorokból érkező profit figyelmeztetések), és az is természetes, hogy az esésben is azok a piacok járnak elöl, ahol korábban látványos volt az emelkedés, vagy ahol a makroháttér bizonytalanabb. Ez utóbbi kettő alapján érthető is a BÉT lejtmenete, a kérdés csupán az, hogy a megindult tőkekivonás mennyi ideig fog tartani.

 

Ezrek, mínuszban

 

Sarkadi Szabó Kornél úgy véli, a komoly forgalom mellett csökkenő BUX akár még néhány ezer ponttal is lejjebb kerülhet. Különösen, hogy ilyenkor a befektetők sokkal érzékenyebbek a korábban figyelmen kivül hagyott kockázatokra is. Az ország makrohelyzete mellett csupán most hallják meg azokat a hangokat, amelyek a hazai tőzsdei cégek kockázatára figyelmeztetnek. A Mol esetében az INA elhúzódó megszerzése, a gázüzletág körüli huzavona említhető, míg a Richternél az orosz piac kitettsége lehet az érdekes.

 

Romlott Magyarország megítélése

 

Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője szerint hazánk megítélése nagyon sokat romlott a régióban. A befektetők jóval óvatosabbak lettek az elmúlt hetekben, hiszen az euró bevezetésének csúszása azt is jelentheti, hogy ebből a szempontból sereghajtók leszünk a térségben, hiszen akkora lényegében már mindenhol a közös deviza lesz. A költségvetés helyzete pedig csak erősíti ezt, valószínű, hogy a piac sokkal jobban fog az elkövetkező időszakban figyelni az egyes országok fundamentumaira, mint tett azt eddig.

 

Látványos eladói túlsúly

 

Technikai alapon is van miért aggódni, a Concorde elemzése alapján ugyanis a BUX a nagyon erős támaszszintnek számító 50 napos mozgóátlag alá esett, amivel az elmúlt négy és fél hónap emelkedő trendje is megtörni látszik. Utoljára április közepén ereszkedett ez alá a kulcsfontosságú technikai támaszszint alá a BUX, ami után egy hónap alatt több mint 1500 pontot zuhant. A mai nap ráadásul látványos az eladói oldal túlsúlya, az intézmények folyamatosan adják az összes indexpapírt. Elképzelhető, hogy a pánikszerű eladásokat követően érkeznek majd vevők, de valószínűleg keveset tudnak majd ledolgozni a rohamos ütemben növekvő negatív nettó pozíciókból.

 

OTP

 

A brókercég hírlevele kiemeli: a nyitás után megjelentek a nehézsúlyú eladók az OTP piacán és nettó több mint százezer darab részvényt adtak el kevesebb mint egy óra leforgása alatt, ami valószínűsíti, hogy a nap végéig ki fog tartani a komoly eladói nyomás. Az eladói trend egyértelművé vált, az intézmények folyamatosan adják az összes indexpapírt. Elképzelhető, hogy a pánikszerű eladásokat követően érkeznek majd vevők, de valószínűleg keveset tudnak majd ledolgozni a rohamos ütemben növekvő negatív nettó pozíciókból.

 

Mol

 

A Mol piaca semmivel sem mutat kedvezőbb képet a Concorde szerint, jól láthatóan több hullámban érkeznek az eladók és folyamatosan adják az olajpapírt. A kereskedés első felében május óta nem csúszott még ennyire mínuszba az intézményi egyenleg.

 

Richter, MTelekom, BC

 

A gyógyszerpapírok esetében a Richter árfolyamzuhanása ellenére még nem érkeztek komolyabb eladók, de a Magyar Telekomnál sem látható nagyobb értékesítés. Ez utóbbi ugyanakkor a Concorde szerint kedvezőtlen előjel, mivel hatalmas mennyiségben vásároltak be 1000 forintos árfolyamszint felett az intézmények. A BorsodChemnél tovább fokozódik az eladási láz, amit a negatív piaci hangulat csak tovább erősít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!