BUX
41278

Brutálisan beszakadt Amerika is

A zárószakasz kis felhúzása ellenére is masszív, 419 pontos zuhanással zárt a Dow Jones ipari átlaga, ami 3,7 százalékos mínuszt takart. Az S&P 500 4,5, míg a Nasdaq 5,2 százalékkal gyengülve zárta a csütörtöki kereskedést.

NAPI, 2011. augusztus 18. csütörtök, 22:19

Az európai börzéken tomboló pánik után így New York is a mélyben végzett. S míg az elmúlt két hétben sokan a 2008 októberi helyzethez hasonlították a pánikban válogatás nélkül beadott részvények zuhanását, az elmúlt hetek csapkodását mi sem példázza jobban, mint az az abszurd összehasonlítás, hogy az amerikai piac a legrosszabb napját zárta...múlt szerda óta.Ezúttal viszont igazán jelentős hír nem társult a pánikhoz, igaz, délelőtt a Morgan Stanley alaposan megvágta a világgazdaság növekedésére vonatkozó prognózisát, illetve a délután folyamán sorozatban jöttek ki a rosszabbnál rosszabb amerikai gazdasági adatok.

A pánikot jól szemlélteti, hogy a VIX index 40 százalék feletti mértékben 44 pont fölé ugrott, tetőpontját 45,28 ponton érintve.

A nap igazi nyertese nem meglepő módon a csúcsot csúcsra döntő arany volt, a decemberi határidő 1832 dolláron állította be új történeti csúcsát. Ám komolyabb hozamzuhanást élhettek át az amerikai államkötvények is, a tízéves papírok hozama egy időre benézett 2 százalék alá is.

A Nasdaqot a Hewlett-Packard húzta le, amely ugyan korábban még emelkedni tudott arra a hírre, hogy külön vállalatba választaná le PC-gyártó részlegét, ám utána komoly eladói nyomás alá kerülve végül a zárás előtt előállt - vártnál rosszabb - második negyedéves jelentésével, illetve visszavágta éves eredményvárakozásait is. A társaság részvényei végül 3,12 százalékos mínuszban végeztek, bár jártak sokkal mélyebben is.