Brutálisan megugrott az OTP-shortok száma

Tavaly áprilisban játszottak utoljára olyan sokan az OTP esésére, mint most, a bank részvényekre vonatkozó short pozíciók száma másfél hónap alatt megduplázódott.
Mezősi Tamás, 2010. június 25. péntek, 16:19
Fotó:

Több mint 11 millió darab OTP részvénynek megfelelő short-pozíciót tartottak az Egyesült Államokban tevékenykedő alapkezelők június 15-én - derül ki a legfrissebb adatokból.

Az árfolyam esésével felértékelődő pozíciók száma az elmúlt egy év során folyamatosan csökkent, április végén már csak 5,7 millió darabnyit tartottak a befektetők.

A május eleje óta tartó árfolyamzuhanás viszont meghozta a shortolási kedvet, a pozíciók száma másfél hónap alatt közel duplájára ugrott.

A 11,09 millió részvénynek megfelelő pozíció már a szabad közkézhányad 5,5 százalékát jelenti, mely az elmúlt időszak adataihoz képest kifejezetten jelentősnek mondható.

A short-állomány növekedéséből két - ellentétes - következtetés is levonható: egyrészt láthatólag egyre többen sötéten ítélik meg az OTP részvények várható teljesítményét, másrészt viszont már egy kisebb visszapattanás is arra ösztönözhet néhány shortost, hogy realizálja az elért profitot - azaz vevőként jelenjen meg a piacon - ez pedig további emelkedéshez vezethet, így egyre többeket készteve pozíciójuk zárására.

(Befektetői körökben gyakran ismétlik a mondást, miszerint shortosokból lesznek a legjobb vevők).
Persze a short pozíciót nem csak azért tarthatják a befektetők, hogy az árfolyam eséséből profitáljanak, elképzelhető, hogy azt más befektetések fedezésére használják. (Az adatokból úgy tűnik, mintegy 5 milliós állományt sosem zárnak le, az inkább hedge célokat szolgál).

Az Egyesült Államokban tevékenykedő alapkezelőknek kéthetente kell közzétenniük short pozícióikat, melyeket - hogy nehogy túl nagy piaci zavart okozzanak - mintegy két hét késletetéssel tesznek közzé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.25 16:59

Azaz 2-6 héten belül emelkedés lesz... kösz, hogy szóltál !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html