Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen 3,48 milliárd eurónyi működési veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a Volkswagen-csoport, 15 év óta első ízben fordult elő, hogy mínuszos volt a társaság negyedéve. A gyorsjelentésben közölt veszteség nagyjából összhangban van a piac által várttal, a Reuters elemzői felmérése szerint a szakértők átlagosan 3,47 milliárd eurós mínuszt vártak.

A cég szerint az év végi eredmények szignifikánsan elmaradnak majd az egy évvel korábbitól - ez a dízelbotrány fényében már nem sokakat lephet meg - ugyanakkor a csoport vezetése ragaszkodik korábbi előrejelzéséhez, amely szerint idén a tavalyihoz hasonló mennyiségű, 10,14 millió autót fognak értékesíteni.

Eközben a Volkswagen legnagyobb tulajdonosa, a Porsche Automobil Holding SE profitfigyelmeztetést tett közzé. E szerint a Volkswagen-botránnyal kapcsolatos leírások miatt a cég eredménye jóval alacsonyabb lehet a korábban vártnál, a leírások nagyságától függően 0,8-1,8 milliárd euró között lehet.

A piac a jelek szerint megkönnyebbüléssel fogadta, hogy a vártnál egyelőre nem jelentkezett nagyobb veszteség a cégnél. Bár a kereskedés első perceiben esett a részvény árfolyama, azonban innen hamar talpra állt, s a tőzsdenyitás követő első fél óra végén már 3,5 százalékos emelkedésben járt.

A Volkswagen összesen 6,7 milliárd eurót írt le a botrány kapcsán, ez alacsonyabb annál az összegnél, amelytől néhány elemző tartott - emeli ki a CNBC.com.

A csoport árbevétele eközben szépen gyarapodott, az év első kilenc hónapjában 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Timothy Rea, a BNP Paribas elemzője a számokat kommentálva úgy vélte, a jelentés rossz lett, ahogy arra mindenki számított. Pozitív jel azonban, hogy a cégcsoport likviditása erős maradt, erősebb, mint arra korábban számítottak. Ez segíthet abban, hogy a cég megoldja azt a helyzetet, amelybe a botrány következtében került.

A botrány kirobbanását követően kinevezett új vezérigazgató, Matthias Müller a jelentéssel kapcsolatban rámutatott, a számok egyrészt az alaptevékenység erősségét mutatják, másrészt alaposan érezni rajta a botrány hatásait, azonban ezek végre világosak és számszerűsíthetőek. Mindent megteszünk azért, hogy visszanyerjük a korábban belénk vetett és elveszített bizalmat - tette hozzá.

Persze nem mindenki ennyire optimista. Laith Khalaf, a HargreavesLansdown vezető elemzője például úgy látja, hogy a jelentés ellenére a cégnek még mindig egy hatalmas fekete lyukkal kell kűzdenie, amit a botrány jelent. S egyelőre nehéz megbecsülni, hogy a jövőben még mennyi pénzét nyeli el ez a fekete lyuk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!