A BUX index relatív teljesítménye a DAX indexhez képest újabb mélypontot ütött. Bár ősz elején halvány reménysugárt jelentett, hogy a magyar részvénypiac viszonylag jól viselte az akkori korrekciós hullámot, azonban azóta folyamatos aululteljesítést mutat, s egyelőre nincs jele annak, hogy ez meg is változna.

Mint korábbi elemzésünkben írtuk, a relatív erő mutatót a technikai elemzés két termék, eszközosztály, vagy piac egymáshoz viszonyított teljesítményének ábrázolására használja. A belőle rajzolt grafikonon ugyanúgy léteznek ellenállási szintek, alakzatok, trendek, mint egy alap árfolyamgrafikonon. Ha az egyik termék relatív ereje emelkedő trendet mutat, akkor a jövőben is arra lehet számítani, hogy ez megmarad, s fordítva is igaz, amíg trendforduló nem következik. Persze, itt is vannak korrekciós fázisok, átmeneti visszarendeződések a trenden belül.

Az alábbi grafikon a BUX index euróban mért relatív teljesítményét mutatja a DAX indexhez képest. Jól látszik az a relatív medvepiac, amelyet a BUX index 2010 tavasza óta átél a DAX indexhez képest, tavaly tavasszal a magyar részvények már olcsóbbak voltak euróban mérve a német részvényekhez képest, mint 2009 tavaszán, a pénzügyi válság legsötétebb óráiban.

Az október eleji, a relatív erőben kialakult csúcs idején felhívtuk a figyelmet, hogy a technikai elemzés szabályai szerint annak a nagyobb valószínűsége, a negatív trend, a BUX alulteljesítése folytatódni fog, s nincs ok arra, hogy optimisták legyünk a magyar részvénypiaccal kapcsolatban. Az események azóta sajnos igazolták ezt a feltételezést, a magyar részvények azóta közel 20 százalékkal teljesítették alul euróban számolva a DAX indexet. Ráadásul az RS mutatóban egy sávozásból lefelé történt kitörés, ez arra enged következtetni, hogy a jelenlegi szintekről még egy további, 10 százalékos alulteljesítés is elképzelhető.

BUX/DAX relatív erő
Kép: Napi.hu



Eközben a BUX index euróban számolt értéke fontos támaszra érkezett. Az index tegnapi záróértéke 51 euró alá került, ami fontos támaszként szolgált, s többször is megállította az index esését az elmúlt évek folyamán. Az e felett kialakult sávozó mozgásból az következik, hogy ha szignifikánsan áttörné lefelé az index ezt az értéket, akkor további, 15-17 eurós esés sem kizárt, s a magyar részvények abszolút értékben euróban számolva olyan szintre eshetnének, mint utoljára 2009 tavaszán, a pénzügyi válság legsötétebb óráiban. Ez azonban még nem történt meg, így abban lehet reménykedni, hogy a támasz kitart, s innen a sáv teteje felé indul meg a mutató.

BUX index euróban
Kép: Napi.hu


A relatív teljesítmény mutatóra visszatérve az október eleji csúcs most újabb jelentőséget nyert, innen ugyanis újabb, mélyebb mélypontra süllyedt értéke. Ahhoz tehát, hogy a hosszú évek óta tartó trend megtörésében lehessen reménykedni, felfelé ennek a 0,65 körüli szintnek az áttörését kellene kivárni. Ez pedig a mostani helyzetben csak egy jó, több mint 20 százalékos felülteljesítést követően lenne téma.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!