Soros György segített felhajtani az aranyárat azzal, hogy megkétszerezte befektetései összegét a piacon, ugyanakkor a milliárdos eszközár buborékot vár, míg a Goldman Sachs, a Barclay Capital és a HSBC Holdings további emelkedést jósol a buborék szétpukkanása előtt - írta a Bloomberg. A nagyjából 25 milliárd dollárt kezelő Soros Fund Management növelte a befektetéseit az SPDR Gold Trust, az egyik leghíresebb arany ETF-ben (tőzsdén kereskedett alap), 152 százalékkal a negyedik negyedévben. Míg az árak 9,2 százalékkal csökkentek, mióta rekord szintet értek el december 3-án. A Bloomberg 22 elemzője közül ugyanakkor 15 azt mondja, hogy további csúcsok várhatók, míg a konszenzus 17 százalékos növekedést, nagyjából unciánkénti 1300 dolláros aranyárat vár idén. Amikor az alapkamatok alacsonyak, van esély az eszközbuborékok kialakulására, és az jelenleg éppen kialakulóban van, közölte Soros a januári Világgazdasági Fórumon Davosban. Akkor az aranyt említette mint lehetséges eszköz buborékot. Január végén a Bloomberg Televízió interjújában a 79 éves milliárdos emlékeztetett a korábbi Fed elnök, Alan Greenspan figyelmzetetésére, amely egy "irracionális túláradásról" szólt a pénzügyi piacokon három évvel azelőtt, amikor a technológiai buborék kipukkant 2000-ben. A Standard & Poor’s 500-as index 89 százalékkal nőtt abban a periódusban. Ugyanakkor az arany ára esett, miután a gazdasági fellendülésnek köszönhetően a dollár jegyzése emelkedni kezdett, ami felnyomta az amerikai dollár indexet 4,1 százalékra idén. Az arany ára a múlt hét végén 1117,60 dollár volt, ami 18 százalékos növekedés az elmúlt egy évben és 21 százalékos emelkedés a harmadik negyed eleje óta, amikor is Soros felhalmozott 2,44 millió részvényt az SPDR Gold Trustnál. A Goldman azt jósolja, hogy az arany jegyzése eléri az 1235 dollárt három hónapon belül és az 1380 dollárt egy éven belül. A Barclays Capital a nemesfém átlagosan 1235 dollár lesz a negyedik negyedévben. A HSBC szerint pedig a nemesfém ára elérheti az 1300 dolláros csúcsot idén. Az arany jegyzése kis mértékben változott ma a tengerentúlon, valamelyest csökkenést lehetett tapasztalni, mivel a dollár erősödött az euróval szemben. Az arany ára 3,20 dollárral, azaz 0,3 százalékkal mérséklődött 1115,70 dollárra unciánként a tengerentúli kereskedésen. A nemesfém spot ára Londonban 0,2 százalékkal állt alacsonyabban, 1115,48 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!