Hamarosan megjelenik az Európai Unió hivatalos lapjában az az intézkedéssorozat, amellyel az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) több korlátozást vezet be a különféle tőkeáttételes ügyletekkel (FX, CFD) kapcsolatban és megtiltja a bináris opciók eladását kisbefektetők számára - írja az Azénpénzem.hu.

Steven Maijoornak, az ESMA elnöke azt nyilatkozta, a kisbefektetői számlák 74-89 százaléka tipikusan veszteséges. Az ESMA adatai szerint ügyfelenként az átlagos veszteség 1600-29000 euró (a játékos "tétjétől" függően). Az illetékes nemzeti hatóságok elemzése a bináris opciókról szintén általános veszteségeket észlelt a kisbefektetők számláin - írja a pénzügyi portál.

QP | Quality Placement

Az ESMA az illetékes nemzeti hatóságokkal együtt úgy véli, a kisbefektetőknek kínált CFD-k és bináris opciók jelentős befektetővédelmi aggályokat vetnek fel összetettségük, nem átlátható jellegük, speciális jellemzőik, a szolgáltatók és ügyfeleik közötti alapvető érdekellentét valamint a várt hozam és a veszteség kockázata közti aránytalanság miatt. Korábban nálunk az MNB is adott ki figyelmeztetést ezekkel kapcsolatban.

Ezentúl limitálják a kisbefektetők számára kínált tőkeáttételt, ezzel csökkentve a vállalható kockázatot. Ezek a ma - terméktől és kereskedőktől függően - többnyire 5:1-es aránytól 200-500:1-ig terjednek, de találkoztuk devizaügyletek esetében 2000:1-es aránnyal is. Mivel a különféle tőkeáttételes termékek volatilitása jelentősen eltér, a felügyeleti hatóság különböző áttételi limiteket szab meg. A jelentős devizapárokra legfeljebb 30:1, a nem jelentős devizapárokra, az aranyra és a jelentősebb indexekre 20:1, a nem jelentős részvényindexekre és az aranyon kívül az árutermékekre 10:1, az egyedi részvényekre és más referencia-értékeszközökre 5:1, a kriptodevizákra 2:1 limit lesz érvényes az intézkedések életbe lépése után.

Az ESMA intézkedése csak a kisbefektetőkre vonatkozik, a szakmai befektetőknek a jövőben is változatlan feltételeket kínálhatnak a brókercégek.

Az ESMA új előírásai emellett védelmet igyekszenek nyújtani az elviselhetőnél nagyobb veszteségekkel szemben. Egyrészt bevezetik az automatikus biztosítékzárást, számlánkénti alapon. Így a minimálisan szükséges 50 százalékon egységesítik a margint, és ott a kisbefektető egyik vagy több nyitott pozícióját zárnia kell a szolgáltatónak. Másrészt - szintén számlánként - előírják a negatív egyenleg elleni védelmet. Ezzel megvédik a befektetőket attól, hogy a marginszámlára helyezett pénzüknél nagyobb veszteségeket szenvedjenek el, és a brókercég utólag további követelésekkel léphessen fel velük szemben.

Az ESMA mindemellett megtiltja ösztönzők alkalmazását CFD-kereskedés során, és standardizált kockázati figyelmeztetést ír elő.
Az intézkedéseket az ESMA felügyeleti tanácsa még márciusban fogadta el, most fordítják őket az EU valamennyi hivatalos nyelvére. Ezt követően teszik közzé az Európai Unió Hivatalos Lapjában (HL). A bináris opciókra vonatkozó tilalom rá egy hónappal, a CFD-k szabályozása három hónap multán lép hatályba. A szabályok szerint az ESMA csak ideiglenes intervenciós intézkedéseket vezethet be, ezért azok három hónapig érvényesek Ezt követően a felügyelet mérlegelheti további három hónapos meghosszabbítását- írja az összefoglaló.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!