Az amerikai bankok kérése nyomán kiterjeszthetik a részvényshortolási tilalmat az összes pénzintézeti részvényre azt követően, hogy a SEC már védelmébe vett két bajba került hitelintézetet a részvénypiaci manipuláció ellen - írta a Reuters.


Az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete, a Securities and Exchange Commission (SEC) a hét közepén rendelkezést hozott az ország két legnagyobb másodlagos lakáshitel-piaci intézménye, a Fannie Mae és a Freddie Mac védelmében. A hatóság korlátozta a társaságok részvényeinek tőzsdei kereskedelmére vonatkozó lehetőségeket, azzal, hogy megtiltotta az eladási pozíciók nyitását abban az esetben, ha az eladó nem rendelkezik a részvényekkel.


Az American Bankers Association (ABA) levélben most arra kérte a SEC-et, hogy a teljes bankszektorra a rendelkezést, ezzel is szavatolva a bankok iránti befektetői bizalmat. Az ABA szerint a megkülönböztetés nyomán tovább nőhet a bizalmatlanság a befektetőkben a pénzintézetek szemben.


A SEC már pénteken felülvizsgálta korábbi döntését, 19 pénzintézetre kiterjesztve az eredetileg két bankra vonatkozó rendelkezést; a védelemben részesült bankok zöme egyúttal a Fed közvetlen hitelablakához is hozzáfér, így likviditási problémáik esetén gyorssegélyhez juthatnak a jegybanktól.


A shortolás (rövid időre eladás) olyan - legitim - kereskedési stratégia a tőzsdéken, melynek során a befektetők általuk túlértékeltnek ítélt részvényeket kérnek kölcsön más befektetőktől, hogy azokat eladják abban a reményben, hogy még aznap olcsóbban vásárolhatják őket vissza. Ilyenkor a befektető a kereskedési nap folyamán bekövetkező áresésből profitálhat. A shortolás egyik - rendkívül manipulatívnak tartott - válfaja az úgynevezett naked short, amikor a befektető olyan részvényeket kíván eladni, amelyeket még kölcsön sem kért - ilyenkor az eladási pozíciók megnyitása is csökkentheti a részvény árfolyamát, anélkül, hogy tényleges tulajdoncsere történt volna, ezzel feszültséget okozva a kereskedelemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!