Budapest feladja függetlenségét

Elkerülhetetlennek látszik a BÉT csatlakozása valamely nagyobb tőzsdei kereskedési rendszerhez, a Xetra rendszer tervezett átvételével kapcsolatban azonban nem történt megfelelő egyeztetés és számos fontos kérdést nem tisztázott a tőzsde.
Deák Bálint, 2011. április 27. szerda, 11:00
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Kritikaként is felfogható összegzéssel készült a Budapesti Értéktőzsde felügyelőbizottsága a társaság pénteki rendes évi közgyűlésére. A felügyelőbizottság (fb) részvényesekhez írott levelében a Xetra kereskedési rendszer tervezett bevezetésével kapcsolatos, a rendszert szintén használó Wiener Börse által delegált vezetés ismert érvei mellett a magyar piaci szereplők józan ellenérveit is felsorolja.

Az fb szerint a tőzsdék összeolvadásának globális folyamatában elkerülhetetlen lesz, hogy a BÉT is csatlakozzon valamely nagy kereskedési rendszerhez, azonban felhívják a figyelmet, hogy ezt csak a piaci résztvevők érdekeinek figyelembevételével és az összes lehetőség mérlegelésével ajánlatos meglépni.

A testület úgy látja, hogy a piaci szereplők számára eddig nem tették egyértelművé, hogy miért szükséges az eddig tökéletesen működő MMTS-rendszer lecserélése, különösen egy olyan válsághelyzetben, amikor a befektetési szolgáltatók megszenvedték a forgalomcsökkenés és a speciális adók hatásait. Azt sem tették eddig világossá, pontosan milyen költségekkel járna az átállás a tőzsde és a piaci szereplők számára. Szintén nem tisztázták eddig, hogy ezen költségekből mit állna a tőzsde és mit a piaci szereplők, s nem tudni, pontosan milyen megtakarításokkal járhatna az új rendszer bevezetése. Az átállás ellen szóló érv lehet, hogy a sokszor hangoztatott átjárhatóság a közép-európai tőzsdeszövetség tagjai között a hazai befektetési szolgáltatók számára nem elsődleges fontosságú. Az fb szerint a derivatív kereskedés vonatkozásában javasolt Eurex bevezetéséről ráadásul még tervek sem kerültek nyilvánosságra.

A levél szerint a piaci szereplők aggályosnak találták a BÉT elemzéseit a Xetra rendszer bevezetésének hatásairól is. A kifogások szerint az elemzések nem voltak kellően objektívak, s nem tértek ki kellőképpen a várható negatív hatásokra. A bevezetés tervezett menetrendjével szintén adódnak problémák, nemcsak a hazai szereplők mérsékelt lelkesedése miatt, hanem azért is, mert − úgy tűnik − nem történtek megfelelő egyeztetések a Deutsche Börsével. Kiderült ugyanis, hogy a Xetra rendszer következő verzióváltása nagyobb horderejű, mint azt korábban sejtették, s ezért a 2011 második negyedévére tervezett bevezetés inkább csak 2012 harmadik negyedévében lenne reális.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.04.27 13:59

@stempli:
Egy normális kereskedő rendszerben bennt van vagy 25-30 tőzsde, részvényekkel,indexekkel,cfd.-kel, határidőkkel.. no meg persze a devizákkal..

Long - short az már természetes 10X,20X tőkeáttétellel és napon túli pozició esetén évi kb.. 4% kamatköltséggel ( részvény cfd.-esetén )... szóval ez az alap, mindenki kiválasztja melyik tőzsde - tözsdék érdeklik, ha kell egy egérkattintással előfizet az élőárra és már mehet is... ( kb 20.000 részvény + származékos ügylet között válogathatsz...( persze több nyelven, így magyarul is futtathatod a szoftvert )


Szóval vegyük ezt normálisnak (alapnak)és az ilyen rendszerekben kellene, hogy bent legyen a Bét, ahhoz hogy valaki (külföldi )egyáltalán ránézzen... de nincs hanem ehelyett tiszta beltenyészet az egész 4 nagy papirral és marha drága dijjakkal ...persze, hogy esik a forgalom meg döglődik az egész.

Mellesleg az egész részvényforgalmazást átvehetné pl. a bécsi tőzsde, itt meg lehuzhatnák a rolót...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stempli, 2011.04.27 13:05

@megalodon: egyetértek. azért az otp elég jó kis likvid részvény és azért lehet olcsó díjat találni a piacon. de szerintem sem érdemlik meg a magyar brókercégek ezt a piacot ilyen drágán
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.04.27 11:46

A bécsi tőzsdén az élőárfolyam havi 1 Euro
a kötési dij (brókercégen keresztül, a neten ) 0,1% körül van
legalább 20 otp kategóriás nagy részvény van...
Cfd formátumban tőkeáttételel mindegyik longolható és shortolható...
Nevezzük a fentieket szakmai minimumnak, szóval kész csoda, hogy még van forgalom a Béten, még a varsói tözsdén is hasonló a helyzet bár kissé drágább, ugyanis ott 1,8 Eur az élőár...0,25% a kötési dij, hiába... kelet Európát jobban letarhálják !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html