BUX
38859

Budapest kitör pária szerepéből?

Ismét felzárkózhatunk a világ élvonalához.

Lovas-Romváry András, 2011. január 26. szerda, 15:00

Alaposan le van szakadva a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX elmúlt négyhavi teljesítményével a világ vezető tőzsdéitől. Miközben az S&P 500-as index és a DAX új bikapiaci csúcsokra tört, a BUX még mindig jó 10 százalékkal áprilisi csúcsa alatt áll.

A két piac és piaci termék összehasonlítására használt relatív erősségi mutató (RS) jól mutatja, hogy a magyar piac masszív alulteljesítése szeptember eleje óta tart a BUX index pontban mérve jó 20 százalékkal maradt le az S&P 500-as indextől. Jelen esetben ez praktikusan annyit tesz, hogy a magyar index ott áll, ahol az ősz elején, az amerikai részvényindex viszont több mint 20 százalékkal magasabban.

Az RS mutató önmagában úgy viselkedik, mint egy részvény, vagy index grafikonja, alkalmas mozgóátlagok és trendvonalak rajzolására, valamint az ezek által kirajzolt trendek és trendfordulók elemzésére. Az őszi teljesítményt jellemző csökkenő trendvonalát áttörte az elmúlt napokban a BUX-S&P 500 RS-e, sőt, a napokban az őszi trendet jellemző 50 napos mozgóátlagot is áttörte alulról felfelé. Ez arra utalhat, hogy talán vége lehet a magyar piac alulteljesítésének. Fontos azonban megjegyezni, hogy önmagában az RS chartján kirajzolódó jelzések nem érnek semmit az alaptermék ábráján fellelhető pozitív jelzések nélkül, erre talán akkor érkezne jelzés, ha a BUX el tudna szakadni masszívabban a 23 ezer pont körüli szintektől.

Az alulteljesítés megszűnése a következőket jelentheti. A BUX ezentúl valószínűleg együtt mozog ismét a vezető tőzsdékkel, vagy felülteljesítheti azokat. Ez utóbbi annyit tesz, hogy ha a nagy tőzsdék esnek, akkor a BUX nem fog annyit esni, vagy stagnál, stagnálásukkor a BUX erősödni fog, további jó teljesítményük esetén pedig azoknál többet emelkedhet. Talán ez utóbbi verzió lenne mindenki kedvére való.