Hatalmas ütést kapott az amerikai szankciók bejelentését követően az orosz rubel árfolyama. A pénteken még 1,4 feletti szintekről tegnapra 1,25 alá zuhant a rubel euróval szembeni kurzusa, ma innen kezdett el visszakapaszkodni 1,3 fölé. A tegnap látott mélyponton utoljára 2016 áprilisában járt a rubel az euróval szemben.

Az eladási hullám hatásai éreztették hatásukat a Budapesti Értéktőzsdén is. Bár nem olyan mértékben, mint az Oroszországban nagy kitettséggel rendelkező osztrák Raiffeisen részvényeit, de a befektetők büntették az OTP részvényeit is. A magyar bank papírjai a múlt pénteki 11 540 forintról a tegnapi kereskedésben 11 100 forint alá estek. A Richter árfolyama is lefelé mozdult el, a pénteki 5450 forintról tegnap 5310 forintig esett az árfolyama.

Az Erste Befektetési Zrt. elemzőinek ma reggeli kommentárja szerint a rubel-forint árfolyam tegnap már fordulatot mutatott, hiszen az árfolyamgyengülésre az orosz exportőrök is úgy reagáltak, hogy visszatartották a devizaváltásaikat, amely felerősítette a gyengülést. Az OTP árfolyamában is jött egy megnyugvás, míg a Richter esetében most jelentek meg az eladók.

Az eddigi rubelgyengülés "ceteris paribus" mintegy 7-8 milliárd forintot hasítana ki az eredményből éves szinten, ha így maradna a múlt heti árfolyamokhoz képest. Ugyanakkor szerintük az Esmya-val kapcsolatos május 18-i európai gyógyszer felügyeleti döntés az árfolyam mozgás szempontjából fontosabb döntés lesz. Az Erste elemzőinek véleménye szerint egy hónap múlva bizonyos értelemben pozitív döntés születik az Esmya jövőjével kapcsolatában. Másrészt úgy vélik, hogy a rubel árfolyam a nagy esést követően korrigálni fog, amelyet már tegnap és a ma reggeli órákban is láthatunk - írják.

Technikailag mindenesetre elég rosszul fest a gyógyszeripari részvény grafikonja. Mint korábban írtuk, a Richter részvényeiben február elején megtört a hosszú ideje érvényben lévő felfelé mutató trend. Azóta az árfolyam újabb csúcsot és mélypontot épített ki. Az új, korábbinál mélyebb mélypontra egy legálisnak tekinthető csúcsról zuhant az árfolyam, 5890 forintról 5090 forintig.

Új mélypont a Richterben
Kép: www.markers.hu

Ez azért fontos technikai szempontból, mert mostantól ez az 5890 forintos árfolyam tekinthető annak a szintnek, amelyet legalább 3 százalékkal felfelé át kéne törnie az árfolyamnak, hogy az emelkedő trend visszatéréséről lehessen technikai szempontból beszélni (osztalékfizetés után ez a szint értelemszerűen lejjebb helyezkedik majd el).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!