A BUX a nap eleji 5,5 százalékos esés után már 8 százalék felett tart, az alja még ennél is mélyebben volt. Háromnegyed tizenegykor az index 16 022 pontnál tartott. A kisebb papíroknál nap elején nem volt ritka a 20 százalék körüli zuhanás, azóta a helyzet már valamelyest mérséklődött. Szétcincálják a blue chipeket is. Az OTP teljes erővel robogott a felfüggesztés felé, 14,35 százalékos szakadással, azután valamelyest enyhült a nyomás, 12,45 százalékos mínuszra mérséklődve 4544 forintért forog. A részvény forgalma 11 órára meghaladta már a 12 milliárd forintot. A Mol már napon belüli magához képest felfelé korrigál 6,79 százalékkal 12 900 forintra. A papír iránti érdeklődés késő délelőtt mintegy 3,2 milliárd forint volt. A nap elején arányaiban még viszonylag keveset eső Telekom sem bírta sokáig, 5,32 százalékos eséssel 730 forintra olvadt, míg a Richter 3,37-el 31 695 forintig esett. A piacot a pánik és a pozíciók kényszerzárásai uralják, és most már egyértelműen mondható, hogy jelentős forgalom mellett zuhan a tőzsde - mondta a Napi Onlinenak Kovács Karád, a Cashline elemzője. A magyar piacot nem hagyta érintetlenül sem a tegnapi amerikai esés, sem az ázsiai összeomlás, Japán például 21 éves mélyponton zárt, de az európai bankpapírok és vwezető indexek zuhanása sem segítia helyzetet. Kovács úgy véli ilyen piaci viszonyok között nincs mit tenni, mint várni arra a hírre ami megfordíthatja a piacot. Ekkora feszültségben elég egy szikra is a gyors felíveléshez. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezetése figyeli a piaci eseményeket és a partner tőzsdéket, de nincs napirenden a kereskedés leállítása, erre vonatkozó konkrét előírást nem tartalmaz a tőzsdei szabályzat - mondta az MTI-nek Varga Balázs Attila, a BÉT tagi és kibocsátói igazgatóságának vezetője. Amennyiben egy papír előző napi záróárához képest több mint tíz százalékot esne, úgy a rendszer maximum tíz percre automatikusan szünetelteti kereskedését. Az újraindítás után a BUX-papírok, illetve az "A" kategóriás részvények esetében maximum 15, míg a "B" kategóriás, illetve a BUX-ban nem szereplő részvények esetében maximum 20 százalékos elmozdulás lehetséges, ennél nagyobb mértékű ármozgásnál a rendszer nem engedi létrejönni az ügyletet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!