Az amerikai piacok profitrealizálásba fordultak át, mivel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a kamatdöntő ülésén valószínűleg csak 25 bázispontos csökkentést hajt végre. A piac ennél korábban többet várt. Ugyanez tükröződik az ázsiai piacokon is - magyarázta Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Szerinte a határidős indexek alapján mérsékelt csökkenés rajzolódik ki, alapvetően kisebb mínuszban indulhat a kereskedés, később iránykeresés várható. Makroadat kevés lesz, alapvetően a nemzetközi körülmények, például a geopolitikai feszültségek az olajpiacon, a vállalati jelentések lehetnek piacmozgató hatásúak.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint nyitáskor kisebb csökkenés, majd a nap folyamán némi emelkedésre lehet számítani a Budapesti Értéktőzsdén. Arra is rámutatott, hogy remek teljesítményt nyújtott pénteken a BUX index, az OTP és a Mol emelkedését érdemes külön kiemelni.

Az elemző szerint kisebb-nagyobb negatív korrekcióval indulhat a hétfői kereskedés, de összességében pozitív a technikai kép, így ezt követően folytatódhat az emelkedés. Az OTP árfolyama átlépte a 12 700 forintos ellenállási szintet, és hamarosan elérheti a lélektanilag fontos, 13 000 forintos szintet. A Mol árfolyamában 3150 forintnál húzódik meghatározó ellenállási szint, így a következő napokban erre érdemes figyelni. A Richter jegyzése az 5000 forintos támasznál fordulni tudott, de egyelőre nem mutat igazi erőt. A Magyar Telekom árfolyama folytathatja az útját felfelé, a 445 forintos szint irányába - írja Varga Zoltán.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 424,80 pontos, 1,03 százalékos emelkedéssel, 41 707,26 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 10,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 56 forinttal, 1,85 százalékkal 3086 forintra erősödött, 2,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 180 forinttal, 1,42 százalékkal 12 830 forintra nőtt, forgalmuk 6,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1,50 forinttal, 0,34 százalékkal 437,50 forintra emelkedett, forgalma 215,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 5 forinttal, 0,10 százalékkal 5075 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.

 

 

 

 


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!