A Berkshire Hathaway által kedden leadott jelentés szerint Warren Buffett befektetőcége teljesen kiszállt 3,7 milliárd dollárt érő Exxon Mobil részvénycsomagjából a tavalyi negyedik negyedévben - tudósított a Bloomberg. A Berkshire ezúttal nem túl szerencsés kézzel nyúlt az energetikai szektorba - mondta a hírügynökségnek Fadel Gheit, az Oppenheimer & Co. elemzője. Az egész energetikai szektor most jól láthatóan más megítélés alá esik a piacon, mint egy évvel ezelőtt - tette hozzá.

A Berkshire, amelyet Buffettnek a világ negyedik legnagyobb cégévé sikerült hizlalnia az évek során értékalapú befektetéseivel eddig váltakozó szerencsével járt az energetikai szektorban tett kiruccanásai során. 2007-ben például 3,5 milliárd dolláros profitot tudott elkönyvelni korábban vett PetroChina részvényeinek eladásán, azonban ezt követte egy szerencsétlen bevásárlás a ConocoPhillips részvényekből, közvetlenül az olajárak 2008-as csúcsra futása előtt. Nem csak ezen buktak akkoriban, az Energy Future Holdings cég 2 milliárdnyi megvásárolt kötvényét is le kellett később írniuk, amikor a földgáz árfolyama meredeken csökkenni kezdett.

A Berkshire az Exxon részvényeket még 2013-ban vásárolta az utolsó éves jelentése szerint. A 41,1 millió darab részvény átlagos bekerülési ára 90,86 dollár volt részvényenként. A tavalyi utolsó három hónapban a részvények átlagárfolyama 93,27 dollár volt, ha ezen az áron sikerült kiszállni a befektetésből, akkor azért egy minimális hozamot realizálhatott a cég a befektetésen.

Az utolsó negyedévben Buffették eladtak egy kisebb ConocoPhillips részvénycsomagot is, azonban növelték részesedésüket a Suncor Energy Inc. nevű szintetikus olajat előállító cégben és a Phillips 66 nevű finomítótársaságban.

A változások jól mutatják a Berkshire-en belüli nézetkülönbségeket az energetikai szektort illetően - véli a cégről könyvet is író Jeff Matthews, aki egyben annak részvényese is. A Berkshire befektetési döntéseit ugyanis nem csak Buffett hozza meg, de segítői is, akik viszont jellemzően kisebb összegeket kezelnek az alapítónál. A mozgások alapján úgy tűnik, nem volt általános érvényű utasítás, amely szerint mindent el kell adni az olajiparban, voltak, akik másként vélekedtek.

Máshol viszont vásároltak

A jelentés alapján Buffették egyre jobban bíznak egyik legnagyobb befektetésükben, az IBM-ben. A negyedik negyedévben további 6,5 millió darab részvényt vásároltak, így a részvénycsomag értéke most elérheti a 12,4 milliárd dollárt. Tavaly egyébként az IBM részvények árfolyama a Berkshire korábbi bekerülési ára alá esett.

Növelték részesedésüket a mezőgazdasági gépeket gyártó Deere-ben is, s jelentésük szerint immár Rupert Murdoch cégében, a 21st Century Foxban is ott vannak tulajdonosként. Buffett saját elmondása szerint inkább arra fókuszál, hogy teljes üzletágakat vásároljon meg, s az évek folyamán ezek működését bővítse. A Berkshire nyereségének jelentős része immár érdekeltségeinek működéséből származik, ilyen például a BNSF vasúttársaság, néhány áramszolgáltató társaság és több ipari cég. Ez jelentős változás a két évtizeddel ezelőtti állapothoz képest, amikor a nyereség jelentős része a biztosítási üzletágból származott.  A cég befektetői mindenesetre elégedettek lehetne, a Berkshire részvények árfolyama tavaly 27 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!