BUX
38643

Buhl: A bankok bajain hízhat a tőzsde

Bécsben és a régió többi tőzsdéjén is felpöröghetnek a nyilvános részvénykibocsátások jövőre, a szigorúbb banki tőkeszabályozás vonzóbbá teszi a tőzsdét - véli Michael Buhl, a Wiener Börse vezérigazgatója. Elmondása szerint jövő év végéig megvalósulhat az egységes régiós elszámolóház.

NAPI, 2010. december 1. szerda, 11:35

Legalább 5-8 társaság hajthat végre első nyilvános részvénykibocsátást Ausztriában jövőre, azután, hogy az osztrák IPO piac 2008 óta gyakorlatilag fagyott állapotban van - mondta Michael Buhl, a Wiener Börse és a Budapesti Értéktőzsdét is magában foglaló CEESEG vezérigazgatója New Yorkban egy konferencián. A szövetségbe tartozó magyar, szlovén és cseh piacot is figyelembe véve a kibocsátások száma elérheti a tucatot is.

Az IPO (első nyilvános kibocsátás) piac magára találását a Bázel III szabályozás életbe lépésének tulajdonítja a vezérigazgató, szerinte ez megdrágítja és megnehezíti a hitelhez jutást a vállalatok részére Európa szerte, ami a tőzsdék virágzását hozhatja magával - tudósít a Reuters.

Mára a régiós tőzsdéket sorra felvásárló bécsi és a hazai tőkepiac fejlettsége miatt nagyon erős varsói értéktőzsde lettek a régió legnagyobb tőzsdei csoportosulásai és versenytársai. "Számunkra cél a régiós tőzsdék konszolidálása. Ez nem megy Varsó nélkül, de hosszabb távon a varsói tőzsdének is szükséges van ránk" - fogalmazott Buhl. "Jó lenne, ha létrejönne valamilyen megállapodás a két piac között, akár kereszttulajdonlás formájában is, és a végén egy egységes társaságként tudnánk működni" - tette hozzá.

Eközben a Wiener Börse folyamatosan figyeli a régiós tőzsdék közül azokat, amelyeket akvirálni lehetne - emlékeztet a Reuters. Buhl szerint természetes célpontok lehetnek a horvát, a szerb, a román és a bolgár tőzsdék, valamint a jóval kisebb macedón, montenegrói és boszniai részvénypiac. Buhl úgy véli, hogy a szövetségükhöz csatlakozó tőzsdék számára logikus lépés lehet a Xetra rendszer bevezetése, s 2011 végéig várhatóan feláll majd az egységes elszámolóház is, amely csökkentheti a fedezeti követelményeket a piacokon.