Henri Bergstrom aki a BVB meghívására tartozódott Bukarestben kijelentette: a Nasdaq érdeklődéssel figyeli Kelet-Európa tőzsdéit, a prágai, a budapesti és a bukaresti piacokat - cél egy esetleges stratégiai partnerkapcsolat kialakítása a régióban.

Bergstrom szerint a Nasdaq minden lehetőségre nyitott és bár tárgyalásokat még nem folytattak a BVB vezetőségével, készek ajánlatot tenni egy jelentősebb részvénycsomag felvásárlására is. Csak a BVB fejlesztési stratégiáján múlik, hogy milyen jellegű kapcsolat alakul ki a két intézmény között - tette hozzá Bergstrom


A BVB részvényei idén június 7.-én debütáltak a tőzsde saját platformján 30,7 lejes (egy euró 4,3 lej) árfolyamon, mára a papírok értéke 25,6 lejre csökkent. Ezen az árfolyamon tőzsde kapitalizációja 45,7 millió euró.


Bukarestben mind az azonnali, mind a határidős platform megtalálható. Az elsődleges részvénypiacon jegyzett 70 vállalat kapitalizációja 20 milliárd euró, míg a Rasdaq platformon forgó 1500 vállalat piaci értéke 3 milliárd euró. A tőzsdeüzemeltető az elmúlt évben 2,9 millió eurós árbevétel mellett kétmillió euró nettó profitra tett szert. Összehasonlításképp: a Budapesti Értéktőzsde kapitalizációja közel 20 milliárd euró, tavaly 11 millió euró körüli árbevétel mellett ötmillió eurós adózott eredmény született, 39 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.


Bizakodásra ad okot, hogy a még gyerekcipőben járó román tőzsde parkettjén (a határidős ügyleteket is beleértve) a napi átlagforgalom idén már meghaladja a 13,5 millió eurót, ami 60 százalékos növekedést jelent az előző év napi átlagához képest. A román tőzsde papírjain 341-en osztoznak, legnagyobb részvényese két helyi üzletember, Daniel Tepes és Mircea Musgociu, 4,53, illetve 4,35 százalékos tulajdonhányaddal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!