Azok a befektetők, akik megtakarításaik vásárlóértékének megtartására törekednek, tanácsos lehet elkerülniük a rövidebb lejáratú amerikai állampapírokat - mondta világ legnagyobb kötvényalapját kezelő Pimco társalapítója, Bill Gross a CNBC-nek nyilatkozva. Szerinte ebből a szempontból jobb választásnak bizonyulhatnak a részvények, vagy az ingatlanpiaci befektetések. Az amerikai kötvénypiacon kialakuló negatív hozamok ahhoz vezetnek, hogy a jövőbeni infláció miatt a biztonságra törekvő befektetők pénzük vásárlóerejének csökkenésével kell majd szembesülniük.

Ahhoz, hogy reálértéken hozamot biztosító befektetéseket találjanak, érdemesebb lehet szétnézni a részvénypiacon, a magasabb hozamú kötvények piacán, az ingatlanpiacon, de az arany is jó választásnak bizonyulhat - mondta a szakértő. Ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen itt kell befektetni, de ha valaki valóban mérhető hozamra vágyik, akkor érdemesebb lehet itt szétnézni - tette hozzá.

Arany
Kép: Alfatrader


Ha a világ jegybankjainak sikerül növekvő pályára állítani a világgazdaságot, akkor a befektetők étvágya felébred majd a valós eszközök iránt, s ez az árfolyamukban is tükröződni fog. Gross szerint a Fed egyébként hamarosan újra a monetáris lazítás eszközéhez fog nyúlni, azonban a Nyíltpiaci Bizottság augusztusi ülésétől még nem vár előrelépést ez ügyben. Szerinte azzal, hogy az 5 éves amerikai államkötvény hozama már csak fél százalék körül van, nem sok hely maradt, ha folytatódik a kockázatkerülés, hamarosan negatív hozamok alakulnak ki a hosszabb lejáratú amerikai állampapírok piacán is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!