Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
2007. IV. negyedévében a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok forgalomban lévő állománya csak az egyéb kötvények piacán emelkedett, az állampapírok és jelzáloglevelek állománya kismértékű csökkenést mutatott - áll az MNB legfrissebb kimutatásában.

A tőzsdei részvények kapitalizációja az árfolyamok esésének eredményeként csökkent, emiatt a piaci szereplők többsége veszteséget szenvedett el portfólióján. A legnagyobb piaci részesedéssel bíró nem-rezidensek állománya számottevően csökkent, a többi szektoré – a nem pénzügyi vállalatok kivételével – kismértékben emelkedett. A befektetési jegyek piacán folytatódott az eddigi tendencia, a háztartások és - kisebb mértékben - a biztosítók, nyugdíjpénztárak folytatták vásárlásaikat.

Kevesebb állampapír

Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2007. IV. negyedévében 11749,0 milliárd forintra (4,3 százalékkal) csökkent. A visszaesés főként azért következett be, mert az MNB-kötvények tárgyidőszak végi állománya fele lett a szeptemberi állomány nagyságának. Az államkötvények állománya a vizsgált időszakban 0,3 százalékkal gyarapodott, a kincstárjegyek forgalomban lévő állománya viszont 1,7 százalékkal lett kevesebb, mint a múlt negyedév végén. Az állampapírok árfolyamának gyengülése 121,0 milliárd forinttal csökkentette a piaci értékes állományt, miközben 409,7 milliárd forinttal csökkent a forgalomban lévő állomány névértéken számított nagysága. A két folyamat együttes eredményeként a forgalomban lévő állampapírok piaci értéken számított állománya 530,7 milliárd forinttal növekedett szeptember végéhez képest.

Ismét túlsúlyban a külföldiek

A legszembetűnőbb változás az állampapír-piacon az egyéb monetáris intézmények és a nem-rezidensek súlyának változása. 2007. év végére ismét a külföldi befektetők váltak az állampapír-piac legnagyobb részesedéssel rendelkező szereplőivé, 28,3 százalékos részaránnyal. Ezzel szemben a hitelintézeteket magukba foglaló egyéb monetáris intézmények elvesztették vezető helyüket, a tárgy időszak végén az állampapírok 28,2 százalékát birtokolták. A lakossági befektetők az előző negyedévben történelmi mélypontra zuhant szinten (7,7százalék) stabilizálták részarányukat, a tulajdonukban lévő állampapírok állománya további 40 milliárd forinttal csökkent. Az államháztartás 0,2 százalékkal növelte részesedését, főként a helyi önkormányzatok állampapír vásárlásainak hatására.

Mindenki bukott

Az állampapírok piacán valamennyi tulajdonosi szektor árfolyam-veszteséget szenvedett el. Legnagyobb nettó vevőként a nem-rezidensek (71,3 milliárd forint) és a helyi önkormányzatok (14,1 milliárd forint) léptek fel, az egyéb monetáris intézmények (393,7 milliárd forint) az egyéb pénzügyi közvetítők (61,3 milliárd forint) és a háztartások (38,5 milliárd forint) pedig nettó eladók voltak. A nettó eladásban nagy szerepet játszott az, hogy a pénzügyi vállalatok az előző negyedévhez képest kevesebb MNB-kötvényt jegyeztek le. A lakossági befektetők főként rövid lejáratú papírjaikat adták el.
A jelzáloglevelek állománya piaci értéken 2007. IV. negyedév végén 1565,9 milliárd forintot tett ki, ami 12,3 milliárd forintos (0,7 százalékos) csökkenést jelent az előző negyedévhez képest. Az egyes tulajdonosi szektorok részesedéseiben a legjelentősebb változás az egyéb monetáris intézmények súlyának 2,0 százalékpontos csökkenése volt. A biztosítók és nyugdíjpénztárak, illetve a nem-rezidens befektetők pedig 0,7-0,8 százalékponttal növelték részesedésüket. A jelzáloglevelek piacának két legjelentősebb szereplője továbbra is a 45,5 százalékos részesedéssel rendelkező külföld, illetve a 34,4 százalékos részarányt birtokló egyéb monetáris intézmények szektora.

Jöttek az új kötvények

Az egyéb kötvények piaci értéken számított állománya 2007. IV. negyedévében jelentős mértékben (12,7 százalékkal), 2213,7 milliárd forintra emelkedett. A növekedést főként új értékpapírok kibocsátása okozta. Az egyéb kötvények piacának legjelentősebb befektetői a nem-rezidensek és az egyéb monetáris intézmények voltak a vizsgált negyedévben. Az egyéb monetáris intézmények 171,7 milliárd forinttal (közel 7 százalékkal) növelték állományukat, a külföldi befektetők pedig további 60,3 milliárd forint értékben vásároltak kötvényeket. A nem-rezidensek súlyának csökkenése ellenére, a külföldi befektetők a kötvény piac legjelentősebb szereplői maradtak. Az egyéb monetáris intézmények ugyanakkor majdnem duplájára növelték arányukat, így a forgalomban lévő kötvények közel 15 százalékával rendelkeztek.
A tőzsdei részvények kapitalizációja - az árfolyamok esésének eredményeként - 8,7 százalékkal csökkent, így a tavalyi év végén 7994,3 milliárd forintot tett ki. A vizsgált időszakban sem új részvények bevezetése, sem kivezetés nem történt.

Buktak a részvénytulajdonosok is

A részvényárak csökkenése miatt az államháztartás kivételével valamennyi szektor árfolyamveszteséget szenvedett el portfólióján. A nem-rezidensek állománya az eladások miatt is csökkent, így a szektor piaci részesedése az előző negyedévi mélyponthoz képest is tovább süllyedt (72,0 százalékra). A vállalati szektor részesedése szintén mérséklődött (10,9 százalékra) az előző negyedévhez képest, ennek ellenére a második legjelentősebb piaci szereplő maradt a nem rezidensek mögött. A pénzügyi vállalatok vásárlásaik révén tovább növelték részvényállományukat, részesedésük pedig - meghaladva minden eddigi értéket - elérte a 10 százalékot. Az államháztartás részesedése - az önkormányzatok részvényeladásai ellenére - kismértékben nőtt a Richter árfolyamának emelkedésének köszönhetően. A háztartások az előző negyedévhez hasonlóan növelték részvényállományukat, részesedésük nem változott jelentősen.

A háztartások kedvence a jegy

A befektetési jegyek piacán folytatódott az összállomány emelkedése, a forgalomban lévő állomány 3233,9 milliárd forintot tett ki a negyedév végén. Az egyes szektorok közötti megoszlás csekély mértékben változott. A legjelentősebb piaci szereplők továbbra is a háztartások voltak. Piaci részesedésük - két éve tartó folyamatos mérséklődést követően - ezúttal némileg (0,6 százalékponttal) növekedett. Csökkent (0,6 százalékponttal) a pénzügyi vállalatok súlya, a szektoron belül a biztosítók, nyugdíjpénztárak jelentős vásárlásaival szemben az egyéb pénzügyi vállalatok birtokában lévő állomány kismértékben csökkent. A háztartásokat segítő non-profit intézmények és a nem-rezidensek piaci részesedése - állományuk folyamatos bővülése ellenére - továbbra is elenyésző.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!