Egy Los Angelesben lakó férfi, Bryan Shaw került az amerikai értékpapír felügyelet (SEC) és az FBI legújabb bennfentes kereskedési ügyének középpontjába. Bryan Shaw a Wall Street Journal értesülései szerint egy a KPMG alkalmazásában álló könyvvizsgálótól kapta értesüléseit, amelyek alapján bennfentes kereskedést folyatott. A lap szerint Shaw a KPMG egyik alkalmazottjától, Scott Londontól kapott információkat 2010 óta folyamatosan a társaság által auditált cégekről, a Hebalife Ltd-ről és a Skechers USA Inc-ről, s ezek ismeretében kötött üzleteket a cégek részvényeire. A két férfi a helyi golfklubból ismerte egymást.

Scott London elmondása szerint szokásos mindennnapi beszélgetések során osztotta meg az értesüléseket Bryan Shaw-val, s nem nagyon aggódott amiatt, hogy az esetleg felhasználja azokat befektetési célból. Az információk átadását a KPMG ügyfeleiről akkor hagyta abba, amikor Shaw értesítette, befagyasztották értékpapírszámláját. Az FBI márciusban kereste meg Londont az ügyben, aki végül múlt szerdán tett beismerő vallomást. A KPMG-t másnap értesítette a történtekről, a könyvizsgáló cég 24 órán belül elbocsátotta, s a KPMG azonnal lemondott a két érintett tőzsdén jegyzett cégtől kapott auditori megbízásról.

A KPMG közleményben hansúlyozta, hogy London súlyosan megsértette a könyvvizsgáló cég szabályzatát az ügyfeleket érintő információk titkosságával kapcsolatban. Az FBI és a SEC a nyomozás során elsősorban arra volt kiváncsi, hogy egyedi esetről van-e szó, esetleg a London-Shaw kapcsolat csak a jéghegy csúcsát jelenti, s további hasonló esetekre si számaítni kell-e a jövőben. London ügyvédje szerint kliense csak egy személynek adott át bizalmas információkat, s esete egydinek tekintendő.

Shaw a Wall Street Journalnak eljuttatott közleményében kijelentette, hogy teljes felelősséget vállal hibáiért és bűneiért, amelyeket elkövetett. Mint írja, az elmúlt hónapokban teljesen együttműködött az amerikai Igazságügyi Minisztériummal, a SEC-kel és az FBI-al az a nyomozás során. Tudja, hogy tettének komoly polgári és büntetőjogi következményei lesznek, azonban úgy véli, ez az a fájdalmas ár, amit meg kell fizetnie bűneiért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!