A PSZÁF a Mol Nyrt. névre szóló törzsrészvényeire 2007. június 15. napot követő időszakban kötött ügyletek vizsgálata tárgyában piacfelügyeleti eljárást folytatott le. A vizsgálati időszakban, 2007. július 3-án kelt nyilatkozatában a Mol arról tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy 2007. július 2-án megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt.-vel saját részvények kölcsönbe adásáról. 2007. július 30-án, illetve 2007. augusztus 2-án a Mol közzétette továbbá az olasz IES és horvát TIFON társaságok felvásárlásról szóló megállapodás tényét, így ezen megállapodások és a megállapodásokat megelőző tárgyalások is az eljárás tárgyát képezték. A felügyelet vizsgálatában megállapította, hogy a Mol Nyrt. elmulasztotta a rá vonatkozó, az MFB Invest Zrt.-vel való szerződéskötésének kapcsán, valamint az IES, és a TIFON akvizíció kapcsán felmerült bennfentes információt haladéktalanul közzé tenni, holott azt a vonatkozó törvényi rendelkezések egyértelműen előírják. A Mol Nyrt,-nek, mint kibocsátónak a tőkepiacról szóló törvényben foglalt felhatalmazással élve módjában állt volna a folyamatban lévő tárgyalásokkal kapcsolatos bennfentes információk nyilvánosságra hozatalának késleltetése is. Az eljárás során az MFB Invest Zrt.-vel való szerződéskötésének, az IES, valamint a TIFON akvizíció kapcsán megállapítást nyert, hogy a Mol Nyrt. bennfentes időszakban, bennfentes információ birtokában, saját részvény vásárlására adott megbízásaival megsértette a tőkepiacról szóló törvény bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. A PSZÁF piacfelügyeleti eljárásában, annak lezárásaként határozatában a Mol Nyrt.-t a bennfentes információk nyilvánosságra hozatalára, valamint a bennfentes információk késleltetésére vonatkozó egyes szabályok megsértése miatt ötmillió, a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése miatt további 43 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. A Mol közleményben tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy nem ért egyet a PSZÁF által hozott határozattal. Álláspontja szerint a társaság a törvényi előírásokat betartotta, ezért a felügyeleti határozat ellen jogorvoslattal kíván élni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!