Az Optare-gyártmányokat kiszűrve a kilenchavi eladások az egy évvel korábbi 511-ről 350-re estek vissza. Ebből a magyar piacon 8, az USA-ban 341 kelt el. A tengerentúlon főként a 35/40 láb hosszú járművek terén következett be visszaesés, a tavalyi 342 darabról 209-re. A 60 láb hosszúakból 101 után 86-ot, a CompoBusokból 58 után 46-ot sikerült eladni az USA-ban. A vártnál gyengébb amerikai teljesítményt a NABI azzal magyarázza, hogy a 60-BRT gyártáshoz használt, szénszálas alapanyagból készült CNG tankok beszállítója késett. Ennek következtében a NABI autóbusz kiszállításai is csúsztak, míg a CompoBus-eladások számának csökkenése a kaposvári termelés leállításával függ össze. 2005. szeptember 30-án a NABI rendelésállománya 473 darab autóbusz volt az USA-ban. Az opcionális rendelések száma megközelítette a 640 darabot. A NABI az adatokat kommentálva közölte: az USA-ban a közlekedési programok szövetségi támogatásával kapcsolatban egy új jogszabályt fogadtak el. Az amerikai elnök 2005. augusztus 10-én aláírta a SAFETEA-LU rövidítésű törvényt (Safe, Accountable, Flexible, and Efficient Transportation Equity Act - A Legacy for Users), amely a korábbi jogszabály által biztosított összegnél 46 százalékkal többet, 286,4 milliárd dollár támogatást garantál a szövetségi felszíni közlekedési programok fedezetére 2009-ig. Ezen belül a tömegközlekedés fejlesztésére 52,6 milliárd dollárt különítettek el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!