Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek elmondta, hogy enyhe csökkenés mellett „nagyon lassan telt a nap” a BÉT-en. Az év végi időszakokra jellemző alacsony forgalomhoz képest még gyérebb volt a befektetői aktivitás, mindössze 4,5 milliárd forintos volt a forgalom az átlagosnak tekinthető 14 milliárddal, illetve az évvégékre jellemző 6 milliárddal szemben.

Kitért arra, hogy gyenge évet zárt a tőzsde. A BÉT teljesítményére nagymértékben hatott az Oroszország által indított háború, de az Európai Unióval való „csatározások” és a háborúval összefüggésbe hozható különadók is negatívan befolyásolták az ország kockázati megítélését, illetve a befektetői kedvet. Felidézte, hogy a különadók a legnagyobb magyar cégeket érintik, a legfrissebb hírek szerint a Richterre is kiterjesztették a terhet.

A BUX index mélypontja a tőzsde honlapján elérhető adatok szerint szeptember 29-én volt 37 035 ponttal. Ezen a napon jelent meg egyebek közt a Fitch Ratings előrejelzése, miszerint tízévi mélypontra lassulhat jövőre a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedése az energiaellátási válság miatt.

A részvényindex február közepén, még az ukrajnai invázió február 25-ei megindítása előtt kezdett lejtmenetbe; a háború hírének napján 45 769 ponton zárt a tőzsde. Az év legmagasabb értékét január 12-én mérték 54 405 ponton, az orosz-ukrán konfliktus kitörése óta március 29-én állt a legmagasabb szinten az index 46 707 ponttal. Ez utóbbi értéket december 1-jén közelítette meg legjobban a tőzsde 46 368 ponttal.

 

  • Pénteken az előző nap zárásához képest a Mol ára 28 forinttal, 1,06 százalékkal 2602 forintra csökkent, 395,1 millió forintos forgalomban. Az év első kereskedési napját 2500 forinton fejezte be az olajpapír.
  • Az OTP-részvények ára 70 forinttal, 0,69 százalékkal 10 110 forintra esett, forgalmuk 2,3 milliárd forintot tett ki az év utolsó kereskedési napján. A bankpapír az évet 16 420 forinton kezdte.
  • A Magyar Telekom árfolyama 1,0 forinttal, 0,30 százalékkal 339 forintra erősödött pénteken, forgalma 221,3 millió forint volt. Az év elején a papír 410,5 forinton forgott.
  • A Richter-papírok árfolyama 15 forinttal, 0,18 százalékkal 8300 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el. A gyógyszerpapír az évet 8700 forinton kezdte.

 

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3604,62 ponton zárt pénteken, ez 5 pontos, 0,14 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva. Éves szinten 14,83 százalékot veszített értékéből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!