Esésre számítanak az európai tőzsdéken

Indexcsökkenésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. december 10. hétfő, 08:11
Fotó: AFP - Daniel Leal-Olivas.

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti és a párizsi tőzsdék egy százalék körüli indexveszteséggel kezdik a hétfői kereskedést, a londoni tőzsdeindex pedig 0,7 százalékkal gyengül nyitáskor.

Pénteken nyereséggel zártak az európai tőzsdék Frankfurt kivételével: a DAX index 0,21 százalékkal csökkent. Londonban az FTSE-100 index 1,10 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 0,68 százalék nyereséget ért el. Madrid 0,58 százalékkal, Milánó 0,53 százalékkal zárt magasabban. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,63 és 0,62 százalék nyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,41 százalékkal emelkedett.

Pénteken a technológiai ágazat részvényei emelkedtek a legnagyobb mértékben Európában, korrigálva a kínai Huawei távközlési berendezés gyártó vállalat pénzügyi igazgatójának letartóztatása miatt elmérgesedni látszó amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek miatt előzőleg elszenvedett veszteségeiket. A Nokia és az Ericsson részvényei egyaránt három százalékot meghaladó nyereséget értek el.

Az olajár a pénteki emelkedés után vegyesen alakult hétfőn, a Brent nyersolaj ára tovább emelkedett, az amerikai WTI ára csökkent. A Brent ára 0,45 százalékkal hordónként 61,95 dollárra emelkedett, a WTI ára 0,30 százalékkal 52,45 dollárra csökkent.

Pénteken az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők, közöttük Oroszország napi 1,2 millió hordós termeléscsökkentésben állapodott meg. Az OPEC napi 800 ezer hordóval, a szervezeten kívüliek napi 400 ezer hordóval csökkentik termelésüket. A termelési rekordot rekordra döntő Egyesült Államok viszont nem vesz részt a korlátozásban, ami a WTI árának csökkenéséhez vezetett.

A dollár gyengült, az arany ára emelkedett a Fed kamatemeléseinek mérséklődő ütemezéséről adott jelzések hatására. Az eurót 0,49 százalékkal jegyzik erősebben 1,1435 dolláron, az arany ára 0,22 unciánként 1255,30 dollárra emelkedett.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2018.12.10 11:09

Hol van az európai VIX index, ha már amerikai nem kapható?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html