Csütörtökön az európai tőzsdék többsége nyereséggel zárt. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,36 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,42 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,40 százalékkal erősödött.

Londonban az FTSE-100 index 0,33 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést. Londonban a csütörtöki már sorban a negyedik nyereséges nap volt a tőzsdén. A frankfurti DAX 0,25 százalékkal emelkedett az előző napi három hetes mélypontról.

Párizsban 0,48 százalékos emelkedést ért el a CAC-40 index elsősorban a luxuscikk ágazat és a technológiai ágazat részvényeinek köszönhetően. Októberben kilenc éve, 2012 decembere óta a legkevesebben voltak munka nélkül Franciaországban a csütörtökön publikált foglalkoztatási adatok szerint.

Milánóban 0,04 százalékkal zárt gyengébben a tőzsdeindex. Az árfolyamokat a távközlési szektor húzta le az olasz piacokon. A Telecom Italia részvénye 2,7 százalékkal gyengült. Madridban 0,56 százalékos indexemelkedéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést a tőzsde.

Az olajár csökkent pénteken a nagy olajfelhasználó országok összehangolt készletfelszabadításának a hírére, ami az OPEC számításai szerint meg fogja növelni a piaci túlkínálatot januárban és februárban.

Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy két órával a nemzetközi piacokon a WTI nyersolaj ára 2,69 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 75,98 dolláron, a Brent ára pedig 2,47 százalékkal csökkent 80,19 dollárra.

Az arany spot ára 0,53 százalékkal emelkedett unciánként 1797,92 dollárra. Az arany ára a héten már 2,8 százalékkal csökkent, így öt hónapja, június közepe óta a leggyengébb hete előtt áll. Az eurót 0,11 százalékkal jegyzik erősebben 1,1223 dolláron. Az euró 1,12 dollár közelében 2020 júliusa óta a leggyengébb jegyzését érte el - íra az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!