Jól jártak a részvényesek

A londoni FTSE-100 mutató 0,15 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,50 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékos pluszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,32 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,28 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,25 százalékkal nőtt.
Domokos László, 2019. szeptember 6. péntek, 18:50
Fotó: AFP

A befektetők figyelme jórészt a globális kereskedelmi fejleményekre összpontosul, miután az Egyesült Államok és Kína abban állapodott meg, hogy október elején újra találkoznak a két ország kereskedelmi ügyekben illetékes főtárgyalói. Javította a hangulatot, hogy a kínai jegybank a piacok zárása után bejelentette, csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját. A likviditásnövelő intézkedéssel a kormány élénkíteni tervezi a lassuló gazdaságot és részben ellensúlyozni a Kínával szembeni amerikai kereskedelmi megszorítások kedvezőtlen hatásait.

A brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza a várakozásoknak megfelelően jóváhagyta pénteken annak a törvénynek az életbe léptetését, amely elvben lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyság - a világ ötödik legnagyobb gazdasága - október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. Az ellenzéki brit Munkáspárt megismételte, nem fogja támogatni a hétfői szavazáson Boris Johnson kormányfő indítványát előrehozott választások kiírására.

A New York-i tőzsdeindexek enyhe nyereségben álltak az európai tőzsdezárás idején: a Dow Jones ipari átlag 0,27 százalékos, az S&P 500-as index 0,17 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,08 százalékos pluszban állt.

Az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,54 százalékos mínuszban, 60,62 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,99 százalékos veszteségben, 55,74 dolláron forgott péntek este háromnegyed hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,17 százalékkal, 1528,05 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1042 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,09 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK